PAMETNIJE NEGO ŠTO SE MISLILO: Koze znaju da se prilagode gledajući SAMO u vaše lice

Autor: net.hr

Lifestyle

03.11.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaće koze u stanju su da razlikuju različite izraze ljudskog lica i više vole nasmešena lica od onih koja odražavaju gnev, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Rojal sosajeti open sajens.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Odranije smo znali da koze reaguju na govor ljudskog tela, ali do sada nam nije bilo poznato na koji način reaguju na određene izraze lica poput gneva ili sreće - rekao je za AFP jedan od autora studije, biolog Kristijan Navrot, piše Net.hr.

Nisu koze jedine

- Prvi put smo pokušali da objasnimo da koze nisu samo u stanju da razlikuju ekspresije lica, već i da više vole ona nasmešena - kazao je Navrot sa Londonskog univerziteta Kvin Meri te dodao da koze nisu jedini sisari koji prepoznaju i reaguju na ljudske emocije. 


Psi, koji su pripitomljeni još u praistorijsko doba, vrlo dobro razlikuju razne izraze lica, a pritom i emocije svojih vlasnika. Nedavno su naučnici ustanovili da i konji uspevaju da dešifriruju ljudske facijalne ekspresije i zapamte ih. 
Foto: facebook.com/Zoološki vrt grada Beograda
Jarići

Posledice prilagođavanja

Koze i konji su “pripitomljeni zbog saradnje s ljudima u raznim područjima njihovog života, poput lova, zaštite, selidbi…. Percepcija izraza ljudskih lica verovatno je posledica prilagođavanja dve vrste na interakciju i saradnju”, otkrila je studija. 


Koze, za razliku od konja i pasa, nisu pripitomljavane zbog sposobnosti da prepoznaju i reaguju na ljudsko raspoloženje, već da bi čoveku omogućile hranu poput mleka i mesa, kao i zbog kože, od koje su izrađivani odevni predmeti.

Pokazivali im fotografije

Tim naučnika proučavao je reakciju 20 koza u trenutku kada su im pokazali fotografije iste osobe sa različitim ekspresijama lica, ljutitim i zadovoljnim. Životinje su se radije približavale fotografiji s nasmešenim licem, te su fotografiju dodirnule njuškom. 

RepublikaFoto: pixabay.com

- U nasmešena lica koze su gledale 1,4 sekunde, a u ljutita i gnevna samo 0,9 sekunde - kazao je Navrot.

- To znači da su ove životinje provele 50 odsto više vremena u interakciji sa nasmešenim ljudskim licima.

Sofisticiran um

Naša studija upućuje na to da stočarske vrste životinja poseduju vrlo sofisticiran um kada je reč o razumevanju osoba i okoline u kojoj žive te da uspevaju da im prilagode svoje ponašanje, zavisno od izraza lica. 

- Studija bi mogla da utiče na način na koji se ponašamo prema životinjama sa farmi, ali i ostalim vrstama životinja, jer je njihova sposobnost registrovanja ljudskih emocija, čini se, puno veća nego što smo do sada mislili - zaključio je voditelj studije Alan Mekegliot.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading