ZABORAVNE MACE ČESTO IMAJU PROBLEMA SA BUBREZIMA: Rasporedite vodu svuda po kući

Autor:

Lifestyle

20.10.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mačke često piju vodu samo kada su jako žedne, pa se zbog toga preporučuje da se u njihovoj okolini nalazi više posuda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Posudu sa svežom vodom treba menjati redovno

Bez vode se ne može. To pravilo važi i za ljude i za životinje. Međutim, ono što mnogi vlasnici ne znaju je da su mačke specifične kada je unos tečnosti u pitanju, a Srpski telegraf otkriva na šta sve morate da obratite pažnju.

POTREBNA KOLIČINA

Iako nam možda deluje čudno da životinje mogu da zaborave da su žedne, to je slučaj sa mačkama, a zanemarivanje vode može da ih košta.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

- Mačke su specifične jer su zaboravne životinje i to ih često košta problema sa bubrezima. Zbog toga im treba stavljati vodu na više različitih mesta u prostoru u kojem žive. One ne vode mnogo računa o vodi, a ovako u toku kretanja mogu malo po malo da unesu potrebnu količinu - kaže za Srpski telegraf veterinar Saša Kosijer i dodaje je da preporučljiva dnevna količina tečnosti zavisi od veličine mačke.

- Potrebna dnevna doza tečnosti je oko 50 ml po kilogramu telesne mase, ali se pažnja mora obratiti i na takozvane gubitke. Gubici podrazumevaju tečnost koju mačke gube tokom izdisaja, znojenja ili mokrenja. U zavisnosti od toga koliko ovih gubitaka mačka ima u toku dana, toliko tečnosti se dodaje na količinu od 50 ml, a to je uglavnom 20-30 ml po kilogramu. Stoga je preporučljiv unos tečnosti oko 70-80 ml po kilogramu težine, a u toplijim danima i više jer tada dolazi do većih gubitaka - objašnjava veterinar i dodaje da se vlažna hrana takođe ubraja u tečnost, a količina vlažnosti koju ta hrana ima se odbija od poželjnog dnevnog unosa. Ako mačke jedu granule, koje su dehidrirana hrana, onda se potrebna tečnost unosi preko vode.

NAVIKE I POSUDA

Vlasnici ne mogu na silu da nateraju svoje mačke da piju vodu, ali mogu da ih "podsete" da to trebaju da rade.

Foto: pixabay.com

- Mačke idu da piju vodu kad su baš žedne i zbog toga unose manju količinu tečnosti od one koja im je potrebna. Zbog toga se preporučuje da posude stoje na više mesta u stanu - poručuje Kosijer i napominje da posudu sa svežom vodom treba menjati redovno, minimum jednom u toku dana.

- Posuda sa hranom se treba odvojiti od posude sa vodom, a ako ima više mačaka, onda bi svaka trebalo da ima svoju posudu. Kada su žedne ili voda u posudi nije sveža, mačke će mjaukati kako bi privukle pažnju vlasnika ili će stati pored posude sa vodom ili pored česme, jer mogu da prepoznaju izvor vode - zaključuje Saša Kosijer.

Saveti

  • Svakodnevno menjajte vodu u činiji
  • Odaberite odgovarajuću posudu (keramičku ili metalnu) i držite je na pogodnom mestu
  • Svakodnevno perite činiju
  • Kontrolišite količinu vode u posudi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading