OPREZ! Ove namirnice mogu UBITI vašeg psa!

Autor: b92.net

Lifestyle

08.09.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučite koje namirnice iz ishrane ljudi nije dozvoljeno davati psima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Grožđe i suvo grožđe 

Verovali ili ne, samo par zrna grožđa dovoljno je da vašem psu pozli. Još nije jasno zašto je ovo voće otrovno za pse, ali je poznato da čak i najmanja količina može izazvati dijareju i nepovratno oštećenje bubrega kod većine rasa pasa. Neke rase mogu da jedu grožđe bez problema, ali je svakako najbolje izbegavati ga u potpunosti. Potrudite se da ovu namirnicu ostavite na bezbedno mesto, kako vašem psu ne bi došla "na dohvat šape". 

Čokolada 

Čokolada je jedan od najčešćih uzroka trovanja pasa, a intenzitet trovanja zavisi od veličine psa, unete količine i vrste čokolade. Najopasnija je crna čokolada, jer sadrži najveći procenat kakaoa, samim tim i najveću količinu teobromina, koji je smrtonosan za pse. Teobromin stvara pritisak na nervni sistem i bubrege, a potencijalan rizik su napadi, tremor, inkontinencija i povraćanje. Ukoliko sumnjate da je vaš pas pojeo čokoladu, pozovite hitno veterinara. 

Mleko i mlečni proizvodi 

Llistić sira neće ubiti vašeg ljubimca, ali velike količine mlečnih proizvoda mogle bi mu poremetiti probavni sistem jer psi ne tolerišu laktozu kao većina ljudi. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekst potpisa

Kafa 

Samo malo kafe ili kofeina može dovesti do nepravilnog rada srca i krvarenja, a veća doza može biti fatalna. 

Žvakaća guma i pepermint-bombone 

Veštački zaslađivači kod pasa mogu prouzrokovati zatajenje jetre i hipoglikemiju. Takođe, pseći probavni sistem ne može probaviti žvakaću gumu kao naš pa ona može dovesti do začepljenja i smrti. 

Testo 

Sveže testo brzo se širi u stomaku psa, ograničavajući protok krvi i vršeći pritisak na dijafragmu, što može dovesti do kratkog daha. Kvasac takođe uzrokuje nastanak alkohola, pa velike količine unetog testa mogu izazvati trovanje alkoholom. Čak i previše pečenog hleba može uzrokovati zdravstvene probleme, a pogotovo gojaznosti jer je hleb kaloričan i ima visok glikemijski indeks. 

Crni i beli luk 

Konzumiranje biljaka iz porodice lukova može izazvati oštećenje crvenih krvnih zrnaca psa i izazvati anemiju. Ako se ova namirnica unese u vidu praha, rizik je znatno veći. Neki od simptoma trovanja su slabost, nesvestica i urin narandžaste ili crvene boje. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Alkohol 

Psi slabije tolerišu alkohol od ljudi, a problem dodatno povećava činjenica da zbog manje telesne mase kod pasa etanol brže dospeva u krvotok, oštećujući respiratorni i centralni nervni sistem. Ukoliko posumnjate da je vaš pas uneo alkohol, neophodno je hitno pozvati veterinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading