Kako da naviknete macu na posip?

Autor: Republika

Lifestyle

28.07.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mačići bi trebalo da nuždu obavljaju nakon svakog obroka, i tada bi trebalo da ih uhvatite i stavite u posudu s posipom.

RepublikaFoto: Ivan Jekić
Krznavi drugar

Mačke su izuzetno čiste životinje i veoma brzo uče. Ukoliko živite u prizemlju, ili u kući, mače može da stekne naviku da samo izlazi i svoje fiziološke potrebe obavlja napolju. Međutim, ako živite u zgradi i ne postoji mogućnost da mačka izlazi, onda bi je trebalo naučiti gde je „dozvoljeno” da se obavlja nužda. 

Ukoliko želimo da mače odviknemo od neke navike, poput vršenja nužde po stanu ili grebanja nameštaja, obično je dovoljno da pokažemo da to ne odobravamo. Uvek je najbolje koristiti pomagala zahvaljujući kojima ljubimci nauče novu stvar brže i jednostavnije, kao na primer grebalicu ili kutiju za nuždu. 

Po pravilu bi trebalo da uvek nagradite dobro ponašanje toplim rečima i maženjem, i kad grdite mače zbog neprikladnog ponašanja budite odlučni, ali nemojte da vičete. Na taj način mače povezuje dobro ponašanje s pozitivnim osećanjima i izbegavaće ponašanje povezano s manje prijatnim povratnim reakcijama. Mače će vrlo brzo naučiti razliku između dobrog i lošeg ponašanja, piše Petmagazine.rs. 


Mačići nauče da obavljaju svoje fiziološke potrebe gledanjem i oponašanjem svojih majki. Ako vaše mače nije imalo tu priliku, jednostavno ga je tome naučiti. Mačići bi trebalo da nuždu obavljaju nakon svakog obroka i tada bi trebalo da ga uhvatite i stavite u posudu s posipom. 

Između pojedinih obroka najbolje je pratiti mače i pripaziti na znakove kojima daje do znanja da mora da obavi nuždu: njuškanje, grebanje, čučanje (uglavnom u uglovima prostorija). Primetite li takvo ponašanje, uhvatite mače i stavite ga u posudu za nuždu. 

Posuda uvek mora biti daleko od posuda za hranu, na mirnom mestu, čista (mačke neće koristiti prljavu), oprana pomoću gumenih rukavica i blage sapunice; nemojte koristiti dezinfekcijska sredstva intenzivnog mirisa jer ona mogu mače da odbiju od korišćenja posude. 

Prvih dana posudu čistimo samo vodom, ne sredstvima za čišćenje, da životinja ne bi povezala taj miris sa svrhom posude za nuždu. Takođe je dobro koristiti stalno istu posudu. 

Preporučujemo da koristite pesak Catsan® koji zahvaljujući svojoj posebnoj recepturi upija većinu tečnosti pre nego što se razviju neugodan miris i bakterije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading