NE ŠIŠAJTE PSE: Evo kako ljubimcima možete olakšati da prežive velike vrućine

Autor:

Lifestyle

29.06.2018

02:13 >> 12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako ne deluje tako, šišanje kuca se ne preporučuje u letnjem periodu jer dlaka služi kao zaštita i način rashlađivanja.

RepublikaFoto: Dijana Đondović
Šišanje se ne preporučuje u letnjim mesecima

Leto je zvanično počelo, a ono sa sobom donosi i izuzetno visoke temperature. Mnogi ljudi će vam reći da je tada najbolje zatvoriti sve prozore, upaliti klimu i uživati. Isto bi vam rekli i ljubimci da imaju moć govora. Njima, kao i ljudima, ne prijaju visoke temperature, a Srpski telegraf otkriva kako da ih zaštitite od njih.

VIŠE VODE, MANJE KRETANJA

Kada sunce upeče, ljubimce je najbolje čuvati u rashlađenoj prostoriji. Zbog toga su mačke manje problematične.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

- Mačke su kućne životinje. Vlasnici nemaju potrebe da ih izvode i šetaju - kaže veterinar Saša Kosijer i dodaje da je kod pasa drugačija situacija. Njih ne treba šetati po najvećim temperaturama, a treba izbegavati i noć ukoliko je napolju mnogo sparno.

- Psima treba smanjiti kretanje i izbegavati naporne treninge jer nemaju znojne žlezde. Direktnu izloženost jakom suncu treba izbegavati. Mogu da se rashlađuju pomoću šapa i putem dahtanja. Ukoliko su vlasnici u mogućnosti, treba da obezbede psima veću količinu vode za rashlađivanje i kupanje - dodaje veterinar.

Ljubimcima je leti kretanje ograničeno. Zbog toga je preporučljivo da im se u najtoplijim mesecima smanji unos kalorija.

- Životinje treba hraniti u odnosu na rad i napor koji ulažu. Tokom leta je smanjeno kretanje, pa bi bilo pametno da se smanji i količina hrane koja se unosi. Pas pretežno provodi vreme ležeći u hladovini i ne troši previše energije. Nema potrebe za unosom redovnog broja kalorija. Treba im obezbediti redovni pristup vodi - poručuje Kosijer.

DLAKA JE SPAS

Foto: pixabay.com

Mnogi vlasnici misle da će svom psu učiniti uslugu ukoliko mu skrate dlaku u toku letnjih meseci, ali to može da napravi problem.

- Dlaka psu služi kao zaštita i način rashlađivanja iako ne zvuči tako. Između dlaka se pravi vazdušni jastuk koji štiti kožu psa od pregrevanja i sunčevih zraka. Imaju mnogo osetljiviju kožu od čoveka i mogu lakše da izgore. Ošišani psi mogu da dobiju fleke na koži zbog direktnog izlaganja - kaže Kosijer i poručuje vlasnicima da izbegavaju kraćenje dlake osim ako njihovi psi ne dolaze iz severnijih krajeva.

- Psi koji su poreklom iz severnijih krajeva ne reaguju isto kao i lokalne rase na našu klimu. Njima se može skraćivati dlaka, ali se u svakom slučaju treba izbegavati šišanje do kože - zaključuje veterinar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading