POZIV ZA SVE HUMANE LJUDE: Udomite macu na Mrnjau vikendu!

Autor:

Lifestyle

11.04.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mrnjau vikend će biti održan u nedelju 15. aprila od 11.00 do 18.00 u Domu omladine, a ulaz će biti besplatan.

RepublikaFoto: Ivan Jekić
Mace čekaju dobre ljude koji žele da ih udome

Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i Društvo Le PETit po peti put priređuju Mrnjau vikend, veliku humanitarnu akciju posvećenu dobrobiti životinja. Oni pozivaju sve ljubitelje mačaka da u nedelju 15. aprila dođu da udome jednu od 50 mačaka koje traže novi dom.

Sve mace su spasene sa ulica i prošle su veterinarski pregled, lepo su vaspitane, razigrane i socijalizovane. Njihovi udomitelji dobiće potpuno zdravog i društvenog ljubimca sa navikama neophodnim za život u kući ili stanu.

JKP Veterina Beograd će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu. Mace će dobiti mikročipove i vakcine protiv besnila, i imaće besplatnu sterilizaciju kada dođe vreme. Društveno odgovorne firme će dspremiti poklone za udomljene mačke i njihove vlasnike za srećan početak.

RepublikaFoto: Promo

Brigom za životinje do humanijeg društva

Mrnjau vikendi se organizuju radi podizanja svesti zajednice o problemu napuštenih i nezbrinutih životinja. Taj problem ne nastaje spontano već zbog neodgovornog vlasništva i gajenja. Neki vlasnici kućnih ljubimaca, kao i divlje samozvane „odgajivačnice”, rešavaju se neželjenih životinja prosto izbacujući ih na ulicu i tim neljudskim činom unesrećuju životinje i stvaraju problem celoj zajednici. Nažalost, ove godine je na ulice Beograda izbačen enormno veliki broj skotnih mačaka i čitavih legla tek rođenih mačića.

Težnja aktivista okupljenih oko manifestacije Mrnjau vikend jeste da se skretanjem pažnje javnosti na problem napuštenih životinja utiče na strukture vlasti i lokalne samouprave da ovom problemu pristupe ozbiljno, i da se podstakne primena inače veoma dobrog Zakona o dobrobiti životinja iz 2009. godine. Pomenuti zakon propisuje mere zaštite uličnih životinja i načine njihovog zbrinjavanja, i na te poslove obavezuje lokalne samouprave. Nažalost, rad na sprovođenju tog Zakona uglavnom se svodi na delanje pojedinaca i grupa entuzijasta.

RepublikaFoto: Promo

Mrnjau staratelji – volonteri i entuzijasti

Mrnjau staratelji su neformalna grupa ljubitelja životinja koji se predano i savesno bave problemom izgubljenih i odbačenih domaćih mačaka u Beogradu. Neki od njih imaju volonterski staž od čak 15 godina. Mrnjau staratelji su ličnim angažovanjem, svako u svom delu grada, izlečili i sterilisali skoro 2.000 uličnih mačaka. Za mnoge su pronašli i siguran stalni dom.

Mrnjau staratelji naglašavaju da se ogroman broj napuštenih uličnih životinja može vremenom svesti na prihvatljivu meru jedino sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja, blagovremenom sterilizacijom i odgovornim vlasništvom, i podsećaju: odrastanje i život uz ljubimca nije luksuz već potreba, posebno u gradskim uslovima! Mace nas uče integritetu, poštovanju i prihvatanju različitosti, a deci pomažu da odrastu u brižne, empatične ljude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading