Zbog čega se mačke toliko rastežu

Autor: Republika

Lifestyle

25.03.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada biste morali da navedete živo biće koje se rasteže više od drugih, najverovatnije biste bez razmišljanja odgovorili da je to mačka.

RepublikaFoto: youtube.com/ViralHog
Naši krznavi drugari

Mace se rastežu po ceo dan. Pre spavanja, posle spavanja, nakon jela, nakon maženja, nakon izležavanja i tako dalje. Dakle, mačke se rastežu većinu dana. 

Ali postavlja se pitanje - zbog čega to rade? Naučnici kažu da tako istežu svoje mišiće, baš kao što to čine i ljudi. Samo što ljudi to rade u znatno manjoj meri. 

Osim što tako rastežu svoje mišiće, istezanjem poboljšavaju raspoloženje, a to dobro znamo i sami. Divan je osećaj protegnuti se nakon spavanja i dobro zevnuti, zar ne? 


Isto tako, istezanjem se poboljšava protok krvi kroz telo. Mačke spavaju od 12 do 16 sati, a neke čak i duže. Baš kao i kod ljudi, kod mačaka se za vreme sna paralizuju mišići, piše Index. 

Rastezanje podstiče mišiće da se ponovno aktiviraju nakon dužeg perioda neaktivnosti, bilo da je reč o snu, dremanju ili običnom ležanju. 

Rastezanje podiže krvni pritisak u telu mačke, a to podstiče jači protok krvi kroz organizam. Na taj način se aktiviraju funkcije u telu. 

Aktiviranjem mišića dolazi do izbacivanja toksina koji su se nakupili u organizmu tokom neaktivne faze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading