Pomozite svom ljubimcu da pobedi strah od oluje!

Autor: Republika

Lifestyle

14.03.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod mnogih ljubimaca javlja se neobuzdan strah tokom nevremena. Prema prognozama, pred nama je nestabilno vreme s povremenim pljuskovima i grmljavinom, pa vam dajemo vam nekoliko korisnih saveta kako da svojim ljubimcima pomognete da se izbore s ovim strahom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naši krznavi drugari

Oluje s grmljavinom i munjama koje su pred nama ovog promenljivog proleća mogu biti prava noćna mora za naše ljubimce. Mnogi od njih prepadnu se već na prvi zvuk groma i sasvim promene ponašanje – počnu da panično trče, kriju se ispod stola ili u ormanu, cvile, a u ekstremnim slučajevima grizu nameštaj ili pokušaju da pobegnu u napadu panike. 

Stručnjaci kažu da je strah od grmljavine često prisutan kod pasa i da ga ne treba ignorisati. Pretpostavlja se da psima najviše smeta grmljavina niske frekvencije koja prethodi gromu, a koju ljudsko uvo i ne čuje. Sigurno je da nervozu pojačavaju i promene vazdušnog pritiska i statički elektricitet. 


Neretko se dešava i da psi iznenada počnu da se plaše grmljavine i oluje iako nikada ranije nisu pokazivali znakove fobije. Ima i rasa za koje se smatra da im je strah od oluje urođen, kao što je slučaj sa border kolijem i drugim ovčarima. Skloni su mu i ljubimci koji inače pokazuju druge vidove anksioznosti poput straha od razdvojenosti. Uz fobiju od nevremena obično ide i strah od drugih glasnih zvukova poput vatrometa. 

Reč je o problemu koji nije lako rešiti, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste svom mezimcu pomogli da pregura sezonu oluja. 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading