Evo kako pravilno negovati persijsku mačku

Autor: Republika

Lifestyle

19.02.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Persijska mačka spada među najpopularnije čistokrvne mačke na svetu. O poreklu persijske mačke postoje mnoge teorije i legende, a niko ni dan danas ne može sa sigurnošću da potvrdi odakle one potiču.

RepublikaFoto: pixabay.com
Persijska mačka

Pretpostavlja se da je pradomovina persijskih mačaka bila Persija (današnji Iran) po kojoj je mačka dobila ime. U Evropu ih je 1620. godine doneo Pjetro dela Vale, italijanski putopisac i istraživač. 

Standard pasmine 

Pasmina kakvu poznajemo danas nastala je u 19. veku u Velikoj Britaniji, a prepoznatljiva je po dugačkoj i gustoj dlaci, snažnom nabijenom telu i okrugloj i širokoj glavi na kojoj se nalazi spljoštena njuška i malene uši sa okruglim vrhovima. Oči persijskih mačaka su velike, okrugle i široko postavljene. 


Persijska mačka, za razliku od većine drugih pasmina, nije sportski tip. Miroljubive su, vole da se maze i igraju a na svojoj teritoriji će bez problema primiti i druge mačke. 

Uprkos glamuroznom izgledu i miroljubivom karakteru, kao i većina drugih mačaka, ima razvijen lovački instinkt koji će, ako joj se ukaže prilika, vrlo rado pokazati. 

Zahtevna za održavanje 

Svima koji razmišljaju o nabavljanju persijske mačke napominjemo da neće pogrešiti s izborom ukoliko traže mirnu kućnu mačku. Pritom, u obzir treba uzeti da imaju dlaku koja zahteva svakodnevno češljanje i povremeno kupanje. 


Persijske mačke imaju „suzne oči“, a kako suze ne bi ostavljale brojne tragove na licu, nabore ispod očiju svaki dan potrebno je brisati vlažnom tkaninom. 

Budući da većinu vremena provode u zatvorenom povremeno im treba iseći nokte. 

Na sve navedeno navikavajte je od malena. 

Persijske mačke žive do 15 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading