Da bi vaša mačka bila zdrava, REDOVNO JOJ ČISTITE ZUBE!

Autor: Pet Magazin, Republika

Lifestyle

13.02.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda niste znali, ali dentalna oboljenja su najčešće bolesti sa kojima se bore naši najbolji mačji prijatelji. Kako biste ih predupredili, i vašem mezimcu omogućili zdrav i život bez bola, potrebno je samo malo truda oko higijene zuba i usta vašeg ljubimca.

RepublikaFoto: pixabay.com

Veterinari poslednjih godina apeluju na vlasnike mačaka da higijeni njihovih zuba i usta posvete veću pažnju. U suprotnom, veoma bolne dentalne infekcije i oboljenja namučiće njihove mezimce, a mogu se sprečiti uz samo malo više zalaganja.

Evo šta bi trebalo da znate o mačjim ustima i zubima:

Mačke nemaju loš zadah – nikada. Čak i da jedu konzervu tune svakog dana, njihov organizam je takav da nikada neće imati zadah neprijatnog mirisa. Ako ga pak osetite – to je siguran znak da u ustima vaše mačke tinja neka infekcija, ili da je reč o truljenju nekog zuba.

Dentalne bolesti veoma su bolne. Međutim, mačke su pravi majstori u skrivanju bola, odnosno, veoma je teško primetiti da ih nešto boli jer to vešto kriju. Najbolji način da uočite da sa vašim ljubimcem nešto nije u redu jeste promena u temperamentu i načinu ponašanja. 

Dentalne bolesti ne zadržavaju se samo u ustima. Kao i kod ljudi, bolesti zuba i desni, ukoliko se ne leče, mogu napasti i vitalne organe. Tako je i kod mačaka, zapušten dentalni problem, infekcija ili upala mogu ostaviti teške posledice na kostima, plućima, a infekcija može “zaraziti” i krvotok.

RepublikaFoto: pixabay.com

Bolesti zuba i desni mogu pogoršati i već postojeća hronična oboljenja. Tako na primer, mace obolele od dijabetesa koje uz to imaju i dentalne probleme veoma pate jer oralne infekcije dodatno otežavaju održavanje normanih vrednosti šećera u krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako da im pomognete i sačuvate njihovo zdravlje?

Najvažnije je da redovno (najmanje jednom u godini) posetite veterinara. S njim se posavetujte i o najboljem načinu brige o zubima i desnima vaše mačke. I macama se mogu prati zubi. Na tržištu postoje paste s primamljivim ukusima, a mace odmalena naviknite na ovaj ritual. Takođe, baš kao i za pse, i za mačke postoje dentalne poslastice koje im pomažu da sačuvaju zube. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading