NAJSTARIJA MAČKA NA SVETU ŽIVI U SRBIJI: Kika iz Velikog Gradišta ima 31 godinu

Autor:

Lifestyle

02.02.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog svoje starosti mora često da se odmara, loše vidi i slabo čuje. Vlasnica je ponekad primorana da je hrani iz ruke.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Zube nema već desetak godina, pa je vlasnica hrani iz ruke

Najstarija mačka na svetu ima čak 31 godinu, zove se Kika i živi u Srbiji. Rođena je 1987. godine, a njena vlasnica je Branka Đokić, nastavnica u penziji iz Velikog Gradišta.

Foto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Branka Đokić sa svojom mezimicom

S obzirom na to da je prošle godine ušla u četvrtu deceniju života, Kika nije kao ostale mačke. U poznoj dobi života često se odmara, dok je u mladosti bila temperamentna, što se može videti i danas, ali u manjoj meri. Tolerantnija je prema ljudima koji žele da je maze. Zube nema već desetak godina, pa je vlasnica hrani iz ruke. Loše vidi i slabo čuje. Godine joj se poznaju i na krznu. Njeno fizičko stanje ne bi trebalo da čudi nikog pošto je 30 mačjih godina 150 ljudskih.

- Zbog godina Kika ima problema sa vidom i sluhom. Ali još ima puno ljubavi sa moje i njene strane. Pomalo je razmažena. Jede iz moje ruke i ponekad odbija da na drugi način konzumira hranu. Pre dve nedelje sam je vodila kod veterinara. Bila je više mrtva nego živa. Njoj je taj ambijent već uveliko poznat. Kad smo stigli tamo, ona je pogledala u mene i počela da prede. Već je naučila da će joj tu pružiti pomoć. Kad joj nije dobro, ona dođe ispred mene i gleda me tužnim očima - rekla je za Srpski telegraf Branka Đokić, prosvetni radnik u penziji.

Prema podacima na internetu koje je pronašao Brankin rođak Stefan, mačka Kika, koja živi u Velikom Gradištu, najstarija je živa mačka na svetu. Najstarija upisana u Ginisovu knjigu rekorda ima tek 26. Najstarija ikada se zvala Lusi, doživela je 39 godina, a preminula je 2011. godine u Velikoj Britaniji.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Kika sa svojom čerkom Sekom

- Zbog svojih godina već duže vreme kuburi sa raznim bolestima. Do sada je već naučila i da se hrani, a da se ne pomera previše. Ponekad noktom uzme komadić hrane i stavi u usta - rekla je Branka i dodala da zbog nedostatka zuba Kiki mora da usitnjava čvrstu hranu jer ona nije ljubitelj tečne i retko je jede.

- Ponekad uzme mleko, ali jako retko i isključivo iz moje ruke - dodala je ponosna vlasnica.

Kika ima potomka ženku Seku, za koju se takođe može reći da je u poznim godinama jer ih ima 13. Branka ih je nasledila od majke i tvrdi da su njene mačke imale sve uslove tokom života. Najznačajnija stvar za njihovu dugovečnost, kako ona kaže, jeste bezuslovna ljubav. Seka od rođenja ima hendikep. Ne vidi dobro.

- Žao mi je što nemamo načina da dokažemo da je ona zaista toliko stara, pa da jedna naša maca uđe u Ginisovu knjigu rekorda - zaključuje Branka Đokić.

Prilog o Kiki uradile su kolege sa RTS-a, a video zapis možete pogledati ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading