SAZNAJTE: Da li je vašim kucama neophodna zimska garderoba

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

07.12.2017

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stigli su nam hladni dani i mnogi vlasnici (naročito oni novopečeni ili s malo iskustva) pitaju se da li je njihovom mezimcu hladno i da li mu je potreban džemper ili jakna prilikom izlaska napolje.

RepublikaFoto: Andrea Mitrović
Da li je i vašem psu zima napolju?

Ukoliko tokom hladnijih dana primetite da vaš pas ne želi napolje ili da već nakon nekoliko minuta u šetnji želi kući - to je siguran znak da mu je hladno i da su mu potrebni džemper ili jakna.

Najčešće će se ovako ponašati manji i psi s kratkom dlakom, koji su inače nežnijeg zdravlja. Međutim, mnogo je i onih vlasnika koji smatraju da je oblačenje jaknica psima čisto pomodarstvo i da su njihovi mezimci otporni na zimu. 

Pokušajte da zanemarite poglede i poneko podrugljivo pitanje prolaznika koji ne shvataju šta će psu jakna i mislite na zdravlje svog psa – poručuju stručnjaci. Nema ničeg lošeg u tome da obučete svog psa ukoliko znate da mu hladnoća ne prija. 

Starost psa i debljina dlake 

Iako psi imaju „ugrađen“ izolator u vidu krzna i dlake, manje pasmine imaju tanje krzno i ne podnose hladnoću. Koliku hladnoću vaši psi mogu da podnesu zavisi pre svega od rase, veličine i godina. 

Ukoliko je vaš ljubimac mali pas ili prirodno ima tanku dlaku, prijaće mu džemper. Psi stariji od sedam godina i oni koji usled nekog hroničnog oboljenja (naročito bubrega i srca) imaju oslabljen imuni sistem neće dobro reagovati na hladnoću. Isto važi i za štence – obucite ih. 

Rase 

Ukoliko svoje pudle šišate kako im se ne bi mrsila dlaka i njima će tokom zime biti hladno. Velike i rase s gustim „zaštitnim pokrivačem” neće imati problema kad udari minus, tako da ni ne razmišljajte da ih ogrnete, jer se čak može dogoditi da se pregreju. To su, na primer, sibirski haski, malamut, samojed, bernandinac, mastif, nemački ovčar i pitbul. 

S druge strane, ako ste vlasnik čivave, hrta, manjih terijera, francuskih buldoga ili pinčera – odeća je poželjna. Takođe, i kod pasa koji imaju kraće noge jer su im stomaci bliže zemlji, pa se lakše ohlade, poput jazavičara ili korgija.

Materijal 

 

Odlučite se za kombinaciju vune i pamuka. Tokom snežnih dana birajte nepropusne materijale poput šuškavca. 

Veličina 

I vaš pas ima konfekcijsku veličinu - izmerite mu obim vrata, grudi i struka, dužinu od vrata do stomaka, a stavite ga i na vagu – sve su ovo podaci za odabir odgovarajućih džempera ili jakne. 

Garderoba bi trebalo da se završi negde oko struka. Birajte one komade koji se lako oblače i skidaju. Uvek proverite da li ima udobnost da se kreće, naročito je značajan deo oko vrata i kod prednjih nogu. Odeća ne bi trebalo da ima rajsferšlus, dugmiće ili bilo koji deo koji pas može da proguta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading