GOJAZNOST I ZDRAVLJE: Da li vaša maca ima višak kilograma?

Autor: b92.net

Lifestyle

04.12.2017

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gojazna mačka može imati mnogo zdravstvenih problema. Kako i kod ljudi, višak kilograma utiče na zdravlje i kod životinja, a prekomerna težina može da skrati život vašeg ljubimca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kućne mačke sklonije gojaznosti

Problemi nastaju kada u organizmu životinje počnu da se skupljaju masnoće, zbog čega težina može biti mnogo veća od preporučene. Ako imate mačku koja baš i nije ljubitelj mirovanja, izmerite sebe sa njom u naručju i tako joj pratite težinu. Naravno, prvo izmerite sebe, pa tek onda na vagu stanite zajedno. 

Da li je mačka gojazna ili ne možete da osetite i ako prstima pređete preko rebara, kičme i ramena. Ako ne možete da napipate te delove, šansa da je mačka gojazna je velika. Još jedan način da primetite gojaznost je da pogledate mačku odozgo da vidite je li struk definisan i da li su se nakupile masne naslage. 

Gojaznost kod mačaka može imati različite uzroke, a neki su starost, pol, sterilizacija / kastracija i način ishrane. Mačke su životinje koje bi mogle da jedu ceo dan, iako ne osećaju glad, a isto tako mnogo vole da spavaju.

Prekomerna težina mačke može biti uzrokovana i nekim bolestima, pa se svakako posavetujte sa veterinarom ako sumnjate da je premašila idealnu težinu. 

Teško je reći koja bi bila idealna težina mačke, jer ona zavisi od rase, ali obično se kreću u rasponu od dva do 11 kilograma. "Obična" mačka, na primer, prosečno je teška od 3,5 do 4,5 kilograma, dok sibirska mačka može imati i do devet kilograma. 

Mački koja ima fizički neaktivan život i malu potrebu za energijom, potrebno je manje hrane, dok je aktivnoj potrebno više. Svaki proizvođač hrane na pakovanju proizvoda ima naznačenu prosečnu količinu hrane koja je potrebna vašoj mački. Tu količinu rasporedite na 4 do 5 obroka dnevno, pa ne bi trebalo biti problema sa viškom kilograma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading