OTKRIVENO: Zašto se izgubljeni pas vraća kući

Autor: krstarica

Lifestyle

20.05.2021

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je u medijima objavljena vest da je jedan pas šetao gotovo 100 kilometara do svog doma u Misuriju, gde je živeo s porodicom, a naučnici su sada dali objašnjenje zašto izgubljeni psi uvek nekako uspeju da pronađu put kući.

RepublikaFoto: pixabay.com
Film "Lesi se vraća kući" dobio i naučno pokriće

Njihov njuh i instinkt su toliko moćni da mogu da urade nevorovatne stvari.

Istraživanje sprovedeno na 27 pasa u kojem su praćene navigacijske sposobnosti pasa pratili su naučnici s češkog univerziteta. Psima su oko vrata stavljali gps i kameru, i puštali ih da slobodno lutaju šumom.

Otkrili su da su se svi psi uspešno vratili vlasnicima sledeći svoju “kompas-intuiciju”. Naučnici veruju da su psi sposobni da detektuju magnetska polja i da se u prirodi snalaze upravo zbog toga.

RepublikaFoto: printscreen
Kod nas je poznata priča o keruši Deni koja je pronašla vlasnike u Srbiji koji su izbegli iz Hrvatske

Čak 59% pasa se prilikom kretanja služilo čulom mirisa i intuicijom, a 39% put je pronašlo vizualizujući okolinu i prateći tragove. Tek je njih osam posto koristilo kombinaciju ovih metoda.

Ovi podaci su jedan  način i da se objasni kako je keruša Deni, od milošte nazvana srpska Lesi, tokom akcije Oluja devedesetih godina uspela da pronađe u Srbiji svoje vlasnike koji su iizbegli iz Hrvatske, prešašvi tako nekoliko stotina kilometara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading