PRIMENITI, NE PROMENITI ZAKON: Održan protest "Za Srbiju bez krzna"

Autor: mondo.rs

Lifestyle

27.11.2017

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako volite da nosite bunde i šubare od prirodnog krzna, možda ćete posle ove priče ipak razmisliti o veštačkoj varijanti...

RepublikaFoto: facebook.com/Sloboda za zivotinje
Ljubitelji životinja na ulicama Beograda

"55 miliona mrtvih životinja godišnje zbog krzna", "Krzno je ubistvo", "Jedna bunda = 200 mrtvih činčila", "Krzno boli", "Okrutnost nije ženstvena", "Da li bi nosili svog psa?"… samo su neke od poruka koje su, sa brutalnim fotografijama odranih i ubijenih životinja, zatekle prolaznike na glavnoj beogradskoj štrafti ove subote.

U tišini su ih držali aktivisti udruženja "Sloboda za životinje", koji su protestom "Za Srbiju bez krzna" hteli da ukažu na problem proizvodnje krzna u Srbiji i potrebu da se odbrani zakon o dobrobiti životinja.

Do pre par godina u Srbiji je bilo nekoliko uzgajivača činčila, ali se taj broj znatno uvećao jer skupoceno krzno ovih malih životinja donosi odličan profit.

- Od 2009. godine kada je donet Zakon o dobrobiti životinja do danas, broj farmi činčila u našoj zemlji se povećao. Zvanično, registrovano ih je 30, ali ima dosta nelegalnih farmi, pa se procenjuje da ih ima oko 100 - kaže Jelena Stevanović, aktivista udruženja za zaštitu i prava životinja "Sloboda za životinje".

Ona podseća da Zakon o dobrobiti životinja u članu 7, stavu 37, zabranjuje držanje, reprodukciju, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože. Podseća i da član 89 kaže da će se zabrana iz stava 37. ovog zakona primenjivati od 1. januara 2019. godine.

- Tih 10 godina trebalo je da država reaguje da se proizvođači krzna preorjentišu na druge privredne grane, ali se do sada nije ništa dogodilo u vezi sa tim. Štaviše, imamo informaciju da će se pojačati lobiranje od strane uzgajivača činčila koji su ohrabreni odlukom parlamenta BiH da već postojeću zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna odloži do 2028. godine - tvrdi Stevanović.

Zbog toga je, prema njenim rečima, udruženje "Sloboda za životinje" pisalo ministru poljoprivrede i od Ministarstva tražilo garancije da će štititi postojeći Zakon o dobrobiti životinja i da će se dosledno zalagati za njegovo sprovođenje.

Ona naglašava da je u mnogim evropskim zemljama - Austriji, dvema regijama u Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj, Makedoniji, Holandiji, Sloveniji i Velikoj Britaniji već zabranjena proizvodnja krzna.

Nemačka i Švajcarska uvele su striktne propise koji praktično onemogućavaju proizvodnju krzna, a Poljska, koja je drugi po veličini proizvođač krzna u Evropi, treba da donese zakon koji će zabraniti proizvodnju krzna.

- Nažalost, proizvođači se sele iz zemalja sa strogim zakonima i iz zemalja u kojima je zabranjena proizvodnja krzna u zemlje koje nemaju dobre zakone zaštite životne sredine - kažu u ovom udruženju, objašnjavajući svoju bojazan da bi to moglo da se dogodi i kod nas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading