SAVET I IDEJA: Kako dati ime kućnom ljubimcu

Autor: Krstarica

Lifestyle

27.02.2021

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Davanje imena kućnom ljubimcu nije lak posao, a to je ujedno svačija individualna odluka jer ne postoje pravila o tome i nema matične službe koja će pokušati da vas urazumi. Ali kako pronaći pravo ime i kako naučiti ljubimca da ga prepozna?

RepublikaFoto: facebook.com/Sara Bogunović
Ime ljubimca treba da bude kratko i efektno

Štenci s pedigreom obično dolaze sa službenim imenom koje se sastoji od dva dela. Svi štenci u leglu dobijaju lično ime koje obično počinje istim slovom, a drugi deo je oznaka uzgajivačnice, nešto poput prezimena.

VESTI PUTUJU JOŠ BRŽE UZ MOBILNU APLIKACIJU REPUBLIKE

Ali imena u dokumentima najčešće nisu pogodna za svakodnevnu upotrebu.

- To su često lepa imena koja dobro zvuče, ali im retko ostanu kao prava imena - kaže Petra Kaspeler iz Nemačkog saveza uzgajivača pasa (VDH). Njen australijski ovčar, na primer, službeno se zove "Crno srce reke Nushagak“, ali ga ona zove Gufi.

Dva sloga

Kupci mogu sami da izaberu ime za ljubimca. Trebalo bi da bude jednostavno da ga što lakše dozovete, ali istovremeno razumljivo psu.

Ona savetuje imena s dva sloga jer su prepoznatljiva i mogu brže da se izgovore od onih s tri ili četiri sloga. Psa ne bi trebalo zbunjivati imenom koje bi moglo da zvuči slično imenu člana porodice ili drugog ljubimca.

RepublikaFoto: pixabay.com
KREATIVNE IDEJE: Kako dati ime ljubimcu

Ne odazivaju se samo psi na svoja imena, na njih reaguju i mačke, zečevi, ptice i glodari.

- Svaka životinja može da nauči da sluša, čuti i prepozna svoje ime - rekla je veterinarka Barbara Šoning iz Hamburga.

Ističe da je važno da se životinja navikne na svoje ime i preporučuje da se životinja mazi dok joj se ono ponavlja. S pticama će u tome pomoći poslastica.

Ako ljubimac oseti da je situacija u kojoj mu se ponavlja ime prijatna, on će to povezati s nečim pozitivnim i brzo shvatiti.

Deo porodice

- Po onome što znamo, krave i konji su prve životinje kojima su se davala imena - kaže Damaris Nubling, profesorka istorije jezikoslovlja na univerziteta u Majncu.

- To su bile radne životinje i o njima je trebalo da dobro da se brine - dodala je.

Psima i mačkama koji su živeli na farmama imena se nisu davala sve do pre stotinak godina. Danas su ljudska imena popularna za mnoge vrste. Profesorka Nubling smatra da to puno govori o odnosu ljudi i životinja i znak je velike promene u društvu.

- Oni su sada deo porodice - zaključuje ona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading