Da li leptiri zaista žive samo jedan dan?

Autor:

Lifestyle

15.01.2021

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi znamo da leptiri žive veoma kratko, a najčešće se govori da je njihov životni vek dugačak samo jedan dan. Da li je to istina?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neki stručnjaci i poznavaoci životnog ciklusa leptira kažu da je istina da oni žive samo jedan dan, ali i da postoje vrste leptira koje mogu da žive i duže od toga.

Leptiri su nekima najlepše životinje, a poznati su po svojim šarama i magičnom letu, ali i po tome što su veoma nežni i krhki.

Od čega zavisi koliko će leptir da živi?

S obzirom na to da ne žive svi leptiri samo jedan dan – postoje neki uslovi od kojih zavisi koliko će živeti. Jedan od najvažnijih faktora jeste veličina i vrsta leptira, ali i gde žive, u koje doba godine postaju odrasle jedinke i slično.

Leptir - dužina života

Dužina leptirovog života je srazmerna njegovoj veličini – što je veći leptir (odnosno vrsta leptira) to su veće šanse da će živeti duže (od jednog dana).

Još jedan od veoma važnih faktora koji određuju dužinu leptirovog života jeste i klima – koja u velikoj meri utiče na njihov život, s obzirom na to da su leptiri hladnokrvne životinje.

Neke vrste letira žive samo jedan ili dva dana, dok na primer postoji i vrsta leptira, koja nosi naziv leptir monarh – čiji predstavici mogu da žive i do 12 meseci, odnosno godinu dana. Međutim, prosečan životni vek leptira je dve nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading