KAKO IZABRATI KUĆNOG LJUBIMCA ZA DETE!? Sedam predloga da mališani, ali i roditelji budu zadovoljni!

Autor: Republika

Lifestyle

23.12.2020

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako dete, pre ili kasnije, poželi da ima kućnog ljubimca

RepublikaFoto: youtube.com/Kritter Klub

Za vas smo pripremili spisak najboljih životinja da vaše dete sa njima odrasta!

Ribice 

 

Ribica može biti idealan ljubimac za početnika, kao što je vaše dete. Ali ne bilo koja, već zlatna ribica. Iako stereotip, što se izbora tiče, ova vrsta nije bez razloga izbor broj jedan kada su ribice u pitanju. Jako je lepa, atraktivnog izgleda i lako uspostavlja i interakciju sa vlasnicima.

Druga najpopularnija vrsta je sijamska riba borac, poznatija kao Beta. Ova riba ne traži nikakve specifične uslove u akvarijumu, kao što su npr. filteri ili grejači. Veoma je inteligentna, pa se lako može naučiti i jednostavnijim trikovima, kao što je prolazak kroz obruč.

 
Psi

 

Ubedljivo najpopularniji kućni ljubimac za decu, kako u gradskim, tako i seoskim sredinama, je naravno najbolji čovekov i detetov prijatelj, pas. Nema ničeg slađeg od slike pufnastog šteneta krupnih očiju kako se igra sa vašim mališanom.

Ali, ushićenje na stranu, kada birate psa za dete morate se dobro raspitati o njegovom temperamentu, naročito ako planirate da živi u stanu sa vama. Neki psi mogu biti nepodobni za decu.

Svakom psu će biti potrebno redovno izvođenje napolje, pravilna ishrana, posete veterinaru i naravno, mnogo ljubavi i vašeg vremena.

Iako je odličan ljubimac, pas je dosta zahtevan, pa dobro razmislite da li možete da mu se posvetite.

 

Glodari

 

RepublikaFoto: pixabay.com

Manji glodari poput hrčka, morskog praseta ili zeca mogu biti sjajne životinjice za kuću. Nije im potreban preveliki prostor za život, ali se mora redovno čistiti za njima.

Ako odlučite da udomite zeku, moraćete prvih nekoliko meseci da se posevetite obuci za obavljanje fizioloških potreba na određenom mestu, ukoliko nameravate da se kreće slobodno po kući.

Zečevi su druželjubivi i velike su maze, ali možda nisu pravi izbor za mnogo malu decu, jer su plašljivi i osetljivi na jake zvuke, a deca su često bučna.

 
Reptili

 

Kada pomišljate na kućnog ljubimca verovatno su vam prva na pameti krznena mazna stvorenja, ali i reptili poput kornjače ili gekona mogu biti sjajne životinje za vas i vaše dete.

Reptili ne izazivaju nikakve alergije kod dece i žive u ograničenom prostoru, pa lako možete da brinete o njima. Posmatrajući ih deca mogu da nauče značajne životne lekcije i puno toga o različitosti životinjskog sveta.

 

Insekti

Teško da pomišljate na da bilo šta sa šest nogu može biti ljubimac vašeg deteteta. Na zapadu su veoma popularne, a kod nas ih je malo teže naći - farme mrava mogu biti lep lep ukras i živi prikaz funkcionisanja pravog života.

Posmatranje mrava i njihovih aktivnosti može biti veoma zabavno, a ujedno i obrazovno.

 

Mačke 

 

Mačići su deci najčešće omiljeni ljubimci. Neodoljivi i majušni, veoma su zabavni dok jurcaju, skakuću i prevrću se po nameštaju i ostatku vašeg životnog prostora.

Veoma su samostalne, pa mogu ostajati po ceo dan u kući same u slučaju da su vaša deca tokom dana u vrtiću, a vi na poslu. Naravno, pod uslovom da im ostavite dovoljno hrane i vode.

Ako odrastaju sa decom prilagođavaju se njihovom temperamentu, pa postaju tolerantni na dečje nekad malo intenzivnije izražavanje ljubavi.

 

Ptice

RepublikaFoto: pixabay.com

Ptice su uvek bile popularne kao ljubimci. Neke ptice su veoma inteligentne, druge su druželjubive, ali gotovo sve traže celodnevnu pažnju.

 
Dosta se zahtevnije od recimo kornjače ili zlatne ribice. Ako ste odlučili da nabavite pticu, možda je najbolji izbor za početak da to bude neki mali papagaj ili kanarinac.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading