DA LI TREBA SPAVATI SA KUĆNIM LJUBIMCEM!? Evo kako psi i mačke utiču na vaš san

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

17.12.2020

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se radi o vlasnicima kućnih ljubimaca, mnogi imaju određena pravila o tome gde njihovi ljubimci smeju biti i kako moraju da se ponašaju u njihovom domaćinstvu.

RepublikaFoto: instagram.calvin.adco/printscreen

Mnogim kućnim ljubimcima je zabranjen pristup spavaćim sobama. Međutim, novo istraživanje nateraće vas da preispitate svoj stav o tom pravilu.

Prema istraživanju objavljenom 2018. godine koje je provela grupa istraživača, spavanje u istom krevetu sa psom zapravo je pozitivna stvar i može vam pomoći da se bolje naspavate.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 962 Amerikanke, i odnosilo se na njihove navike u spavanju. Pokazalo se da je 57 posto žena delilo krevet sa drugom osobom, 55 posto sa psom i 31 posto sa mačkom. Takođe je utvrđeno da oni koji spavaju sa psima imaju kvalitetniji san od ostalih, jer se obrasci spavanja pasa usko podudaraju sa našim.

Istraživanje je pokazalo da će oni ranije zaspati, ali i ranije se probuditi nego ostali.

- Ako uporedimo sa ljudskim partnerima, psi koji su spavali u vlasnikovom krevetu manje remete san i bili su povezani s jačim osećanjima udobnosti i sigurnosti - objasnili su istraživači.

 

 

Izvrsne vesti za vlasnike pasa, ali ne i za one sa mačkama. Otkrića su pokazala da mačke jednako remete san kao i ljudi sa kojima spavate. Takođe je utvrđeno da su mačke povezane sa slabijim osećajem udobnosti i sigurnosti nego psi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading