NAJBOLJI DRUGARI! Ako želite i psa i mačku, OVO su NABOLJI SAVETI za upoznavanje "večitih rivala"!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

15.10.2020

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želite i psa i mačku? Ovakva želja može delovati neobično i neizvodljivo jer je jedna od najvećih predrasuda u vezi sa životinjama da se psi i mačke ne vole.

RepublikaFoto: instagram.calvin.adco/printscreen
Foto: Ilustracija

Istina je da oni nisu prirodni neprijatelji i nemaju impuls da napadaju jedno drugo. Sigurno ste viđali pse i mačke koji se vole i čak spavaju zajedno. Najlakše je kada upoznavanje počne dok su ljubimci, bar jedno od njih, mladunci. Uspeh zavisi od ljudi, odnosno od toga kako se vlasnici odnose prema životinjama. Evo nekoliko saveta koji bi trebalo da pomognu da se kuca i maca zavole, posebno ako je jedno od njih upravo postalo novi član porodice:

* Kreirajte zonu bezbednosti za mačku. To treba da bude prijatno mesto gde će mačka moći da se skloni od psa.

* Možete koristiti vrata, odnosno, stranicu od dečjeg kreveca da razdvoji psa i mačku i da im prostora da priđu jedno drugom bez straha. Na taj način, oni će biti u mogućnosti da onjuše jedno drugog, a to će svakako doprineti njihovoj slozi. Isto tako, kada je pas van kuće, dozvolite mački da istraži njegovo bezbedno mesto. Ovo je još jedan odličan način da upoznaju mirise jedno drugog.

* Naučite psa jednostavnim komandama kao što su sedi, lezi, stani... Na taj način će pas znati šta treba da radi i poslušaće vas kad mačka uđe u prostoriju. Imajte na umu da ćete u početku možda morati da koristite povodac.

RepublikaFoto: Photo by Camylla Battani on Unsplash
Foto: Ilustracija

* Nikako im ne dozvolite da se jure. Ukoliko mačka krene da beži od psa, on će početi da juri za njom zbog urođenog instinkta. Ako dozvolite da se ovo događa, mačka će se sve više i više plašiti psa. Najpre dobro istrenirajte psa.

* Prihvatite da će priroda s vremenom odraditi svoje. Pre ili kasnije mačka će shvatiti da je pas pogodan za igru i deljenje prostora. Isto važi i za psa. Pustite da životinje same odluče kada je pravo vreme da se sprijatelje i nemojte ništa forsirati i raditi na silu.

* Poštujte osobine rasa i ne pokušavajte da uparite plašljivu mačku s bučnim psom ili nervoznog psa sa aktivnom mačkom. Olakšajte sebi i opredelite se za rase koje se nešto bolje od ostalih dobro slažu s psima, odnosno mačkama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rase pasa koje obožavaju mace

Iako je rad sa životinjama najbolji način da svi žive u slozi i ljubavi, mnogi veruju da postoje i rase pasa koje se bolje slažu sa mačkama od drugih.

* STAFORD I PITBUL Ovo su rase koje doživljavaju najveću nepravdu jer važe za opasne, a zapravo je reč o umiljatim, druželjubivim, veselim i razigranim psima koji se odlično slažu s mačkama. Naravno, kao i za svaku drugu rasu, sve ovo važi ukoliko je vlasnik normalan, odnosno sa ljubavlju gaji i dresira ljubimca.

* ZLATNI RETRIVER Zahvalni su za treniranje, obožavaju decu i vole mačke. Svakako, da bi se ljubav između psa i mačke rodila, potrebno je da jedno drugog upoznaju još dok su vrlo mladi kako bi se razvio ravnopravan odnos.

* BASET Ima reputaciju lenjivca. Čak i ako mu se mačka ne sviđa, verovatno neće imati energije i volje da je juri. Ipak, zna da bude vrlo tvrdoglav i da zada vlasniku muku pri dresuri. Ove osobine čine da se dobro slaže s mačkom. Baset je pas blage naravi i, prema istraživanjima, duže živi od većine drugih rasa. Nakon igre, baš poput mačke, baset će se sklupčati u uglu i dremati. Osim s mačićima baseta ćete lako sprijateljiti i s odraslom mačkom.

 

 

 

* KOVRDŽAVI BIŠON Ovo je vrlo razigrana vrsta psa koja voli svačije društvo. Bišon je znatiželjan baš kao i mačka, što ga čini njenim idealnim partnerom za brojne avanture, a rado će mački dozvoliti i da se sklupča kraj njega.

* BIGL Lovački pas koji je uzgajan da živi i radi u grupi. Najbolje bi bilo da mačku i bigla upoznate još dok su oboje vrlo mladi jer ovi psi zavijaju, i to glasno, što zna da uplaši mačku koja nije na to navikla.

* MALTEZER Poznat je po blagoj prirodi, što ga čini odličnim porodičnim kućnim ljubimcem. Dobro razume sve članove porodice, uključujući i mačke.

* NEMAČKI BOKSER Biće u prijateljskim odnosima s mačkama sve dok ga ne prekidaju tokom igre. Ako imate mačku koja voli mir, onda bokser verovatno nije najbolji izbor za vas.

* MOPS Sve dok ovaj simpatični pas dobija svu pažnju koja mu je potrebna, neće imati problema da deli dom s mačkom.

+ Nećete pogrešiti ni sa labradorom, kontinentalnim patuljastim španijelom i njufaundlendskim psom. Druželjubivi su i uživaju u igri s mačkama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading