STRAHOTA! Masovno uginuće foka u Rusiji

Autor: b92.net

Lifestyle

02.11.2017

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 130 mrtvih foka izbacila je voda na obale Bajkalskog jezera u Rusiji, saopštile su vlasti i navele da je pokrenuta istraga o najnovijem problemu koji pogađa najdublje svetsko jezero.

RepublikaFoto: facebook.com/Worldwidenews.eu
Tužne scene na obalama Bajkalskog jezera

- Tokom prethodnih dana je pronađeno oko 130 mrtvih (bajkalskih) foka. Uzeli smo uzorke vode da bismo videli da li je razlog zagađenje vode - rekao je juče portparol ministrastva za životnu sredinu Nikolaj Gudkov. 

Naučnici su uzeli i uzorke za biopsiju uginulih životinja. 

Nije reč o ugroženoj vrsti, a Gudkov je rekao da je populacija bajkalskih foka porasla tokom prethodnih godina i da foka ima oko 130.000. 

On je dodao da preliminarne teorije o uginuću foka ne nagoveštavaju zagađenje kao razlog smrti. 

Bajkalske foke su najmanje foke na svetu, a kako i kada su se naselile u drevnom sibirskom jezeru ostaje misterija. 

Bajkalsko jezero, koje je na Uneskovoj listi svetskog nasleđa sa hiljadama endemskih vrsta, tokom prethodnih godina je pogođeno brojnim negativnim događajima. 

Među njima su i smanjenje broja riba, izumiranje endemskih sunđera i širenje alge spirogire, kojoj Bajkal nije prirodno stanište. Naučnici okrivljuju zagađenje za širenje algi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading