NISU SAMO KUCE ZAVISNE OD LJUBAVI GAZDE: Studija pokazala da se mace vezuju za vlasnike, kao i psi!

Autor:

Lifestyle

01.10.2020

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge mačke stvaraju zdrav odnos sa svojim vlasnicima na isti način kao i psi i ljudske bebe, zaključak je nove studije Kristin Vitale, naučnice Laboratorije za interakciju između čoveka i životinje Državnog univerziteta Oregona.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ona i njen tim sproveli su test za ispitivanje vezanosti za čoveka. U eksperimentu su učestvovali vlasnici 80 mačaka ne starijih od osam meseci. Mačke su prvo bile sa svojim vlasnicima oko dva minuta u nepoznatoj prostoriji, zatim su ih vlasnici ostavljali na dva minuta, da bi se posle toga vratili. Prema teoriji o vezanosti, nepoznato okruženje trebalo bi da izazove uznemirenost barem kod nekih mačaka. Sudeći prema njihovim mjaukanju, koje je odražavalo tugu i nezadovoljstvo, mnoge od njih to i jesu bile kada su bile same. Rezultati ukazuju na to da mačke ispoljavaju široku paletu društvenog ponašanja i da smo skloni da potcenjujemo značaj društvene interakcije u životu mačaka.

Jedna od velikih zabluda o mačkama koju već decenijama demantuju veterinari jeste da se mačke vezuju za dom, a ne za vlasnika. Da je zabluda, reći će vam svako ko deli život sa mačkom. Ona će vas poput psa dočekivati u povratku sa posla, ići za vama po stanu, ulazeći čak i u zabranjene prostorije, spavati u krevetu s vama, bilo da zaspi u vašem naručju, na jastuku, glavi ili boku i biti ljubomorna na vas ili na vreme koje posvećujete nekom drugom.

 

 

 

Bezbroj je načina na koji vam mačka izjavljuje ljubav. Ako vam dozvoli da je mazite po stomaku, shvatite to kao vrhunac poverenja jer je stomak najranjiviji deo tela. Ako vam mačka liže kožu ili kosu ili čak gricka ili sisa deo vaše odeće, ona želi da vam dokaže ljubav.

- Mačka lizanjem obeležava teritoriju i ostavlja miris na ćebetu na kome spava, na činiji iz koje jede, pa tako i na vlasnicima. Mačke ljude doživljavaju kao velike mačke. Dakle, ako vas mačka liže, to znači da vas vidi kao deo njene porodice - kaže veterinar Brus Fogl, autor mnogobrojnih knjiga o kućnim ljubimcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading