Važno je da svaki vlasnik zna: Na šta se dele metode ishrane kod pasa?

Autor: mojljubimac.info, Republika

Lifestyle

23.09.2020

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metode ishrane kod pasa – Veličina psa, opšte zdravstveno stanje, starost kao i navike psa – sve to ima vrlo bitnu ulogu u odluci koliko često ćete hraniti svog ljubimca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Generalno metode ishrane se mogu podeliti na slobodnu i obročnu ishranu.

Slobodna ishrana

Mnogi vlasnici pasa se opredeljuju da činijicu svog ljubimca uvek drže punu hrane. Ovakav način ishrane omogućava psu da jede u bilo koje vreme i koliko god on želi. Ovakav način ne zahteva puno vremena i planiranja, ali prema mnogim odgajivačima i veterinarima nije preporučiv. Korišćenjem ove metode ishrane vlasnik psa nije u mogućnosti da kontroliše količinu hrane koju pas unosi što vrlo lako može dovesti do gojaznosti. U slučaju da se ipak odlučite za slobodnu metodu ishrane, preporučuje se da se svakog jutra činija napuni sa određenom količinom hrane i da se ne dodaje nova količina hrane sve do narednog jutra odnosno da se količina ne dopunjava tokom dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obročna ishrana

Obročna ishrana je prema mnogim veterinarima preporučeni metod ishrane. Potrebno je čitavu dvevnu količinu hrane podeliti u nekoliko manjih obroka, u zavisnosti od veličine i starosti ljubimca. Ono što je bitno jeste da ukoliko vaš ljubimac ne pojede hranu odmah, potrebno je skloniti je u roku od približno 20 minuta i ne nuditi mu hranu sve do vremena sledećeg obroka. Na ovaj način će ljubimac naučiti da jede u određeno vreme, što vam može pomoći u praćenju njegovog apetita i pomoći u kontrolisanju ishrane i sprečavanju gojaznosti. U slučaju da primetite da vaš pas konstantno odbija hranu, probajte sa promenom vrste hrane, a ukoliko ni to ne pomogne obavezno konsultujte veterinara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Par dodatnih napomena:

  • štenci ispod 3 meseca starosti bi trebalo da dobijaju 4 obroka dnevno. Pročitajte na pakovanju hrane koja dnevna količina je potrebna štenetu i podelite je na 4 dela, dakle svaki obrok mora da sadrži četvrtinu ukupne količine hrane za taj dan
  • štence starosti između 3 i 6 meseci je potrebno hraniti 3 puta na dan. Obratite pažnju na to da kako štene raste i dobija na težini se i njegove potrebe za količinom hrane povećavaju.
  • psi starosti između 6 meseci i godinu dana bi trebalo da dobijaju 2 obroka na dan, a nakon što napune godinu dana možete početi da ih hranite kao odrasle pse. Nekim odraslim psima odgovara jedan obrok dnevno u tačno određeno vreme, ali preporučivo je da pas ima dva obroka dnevno do kraja perioda rasta a za neke rase i kasnije. Ovo se pre svega odnosi na velike rase pasa koji imaju manji kapacitet za varenje pa unošenje cele količine dnevne hrane odjednom može dovesti do problema sa varenjem i zdravljem.
  • za vlasnike više pasa obročna ishrana je obavezna. Ukoliko se ljubimci svađaju oko hrane možete ih hraniti u različitim prostorijama, ali je potrebno hraniti ih uvek sve u isto vreme. Na ovaj način ćete sprečiti psa da pojede veću količinu hrane i imati mogućnost da reagujete u slučaju da se pojave bilo kakvi problemi u vezi sa ishranom.
  •  

Na kraju, psi vole rutinu i red, zato osmislite šemu hranjenja na početku zajedničkog života sa vašim četvoronožnim drugarom i trudite se da je ne menjate bez vrlo dobrog razloga. I naravno, ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko ishrane vašeg psa konsultujte veterinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading