9 stvari koje niste znali o zečevima

Autor: Njuska.com

Lifestyle

11.08.2020

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo možda niste znali!

RepublikaFoto: pixabay.com

Koliko žive, gde žive najveći zečevi, koliko koštaju, koliko rastu....

Ovo je 9 stvari koje, možda, niste znali o zečevima...

1. Postoji više od 50 vrsta zečeva i kunića. Poreklom su iz jugozapadne Evrope i severozapadne Afrike. Prvi pitomi zečevi su se gajeni su još u doba Rimljana.

2. Zec je imao različita mitološka i simbolična značenja u različitim kulturama. U grčkoj mitologiji, na primer, zec je bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite i simbol plodnosti. Osim toga, zec je često predstavljao simbol vere, ljubavi i sreće.

3. Zec sa najdužim ušima na svetu zove se Niper Džeronimo (Nipper Geronimo). Ovaj zec koji pripada rasi engleskih ovnolikih kunića koji su prepoznatljiv jer po tome što su mu uši spuštene, pored obraza skroz do zemlje. Niper Džeronimu uši su duge neverovatnih 79 cenitmetra.

RepublikaFoto: pixabay.com

4. Prosečan životni vek za zečeve koji žive u kući je od 7 do 10 godina, a neki mogu živeti i duže.

5. Takmičenje zečeva u preskakanju prepona počelo je da se oraganizuje osamdesetih godina prošlog veka.Osim preskakanja prepona, zečevi se takmiče i u skoku u dalj i skoku u vis. Za skok u vis rekord je 99.5 cm, a za skok u dalj 3m.

6. Njihovi zubi neprekidno rastu tokom života; gornji zubi rastu oko 2 mm, a donji oko 2,4 mm nedeljno

7. Patuljasti zec – Pigmy rabbit sa nešto više od 27 cm dužine je najmanja životinja Sevrene Amerike

RepublikaFoto: pixabay.com


8. Zečevi imaju tri očna kapka. Treći očni kapak (membrana nictitans) pruža zaštitu i vlažnost rožnjači (površina oka).

9. Zec je aktivan tokom cele godine, čak i u hladnim zimskim danima ove životinje ne spavaju. Na primer polarni zečevi hladne i surove uslove arktičkog kruga prešivljava zahvaljujući gustom krznu. Ovi zečevi okupljaju se u grupe od nekoliko stotina životinja. Dok se jedni odmaraju i jedu, drugi stražare, kako bi mogli da upozore grupu na opasnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading