NE ZNATE DA LI DA ČIPUJETE LJUBIMCA? Evo kako funkcioniše i koji je način najbezbedniji

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

29.07.2020

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da biste bili odgovoran vlasnik nije dovoljno samo da volite vašeg ljubimca ili da ga dobro hranite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mačka i pas (llustracija)

Ko i kako vrši čipovanje ljubimaca

Mikorčip za kućne ljubimce (mačke i pse) je mali i lako se postavlja. Proceduru obavlja veterinar pomoću specijalnog aplikatora, a po nalogu vlasnika životinje. Mirkočip je presvučen specijalnim materijalom i, uprkos mnogim bojaznima vlasnika, potpuno je bezbedan za ljubimca.

Ovaj proces je u skladu sa novim Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka i obavezno je mikročipovati sve pse i mačke na teritoriji Republike Srbije.

Kada treba čipovati ljubimca

Što se tiče uzrasta kada se obavlja mikročipovanje, to je obično između šest i osam nedelja starosti ljubimca, mada je potpuno bezbedno ovo primeniti i kasnije. Ukoliko se osvrnemo na obavezu koju određuje država, toleriše se period najkasnije do prve vakcinacije protiv virusnih bolesti.

 

Zašto je važno da čipujete vašeg ljubimca

Mirkočipovanje psa i mačke je najbolji način da sprečite njihov bespovratni nestanak, ili druge nepredviđene situacije kao što su recimo neplanirana legla u slučaju da imate nekastriranog/nesterilisanog ljubimca.

Naime, može se dogoditi da vaš pas ili mačka odlutaju od kuće i u pokušaju da se njoj vrate upadnu u brojne nevolje. To mogu biti recimo tuče sa drugim životinjama, povrede - bilo da oni povrede nekoga ili neko njih povredi, hvatanje od strane nadležne službe i slično. Svakako biste želeli da vašeg psa ili mačku vrate vama, a to će biti moguće upravo uz pomoć mikročipa. Zar to nije dovoljan razlog?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading