Vaš pas cvili u autu? Evo kako da rešite taj problem

Autor: b92.net

Lifestyle

14.07.2020

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada u auto ulaze samo kada ih vodite na omiljeno mesto - u park, na reku ili u prirodu, pas će nesnosno cvileti tokom cele vožnje i neće moći da dočeka da stigne tamo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se voze automobilom, psi neretko uzbuđeno dahću, ne mogu da sede ili leže mirno i gotovo obavezno - cvile. Zašto se to dešava? Ovo je jedno od čestih pitanja vlasnika. Odgovor na ovo pitanje dala je Karen B. London, bihejviorista i profesionalni trener, kolumnista poznatog američkog magazina Bark.

Pas je uzbuđen

Kada uđu u automobil, psi znaju da nekuda idu sa svojim vlasnicima. Da li je to u posetu nekom izletištu, na reku, u park za pse… Svakako, ljubimci znaju da su se zaputili negde gde vole da borave, pa od prevelikog uzbuđenja počinju da cvile jer ne mogu da iščekaju momenat da stignu.

- Ukoliko vas brine to preveliko uzbuđenje kod psa, ili vas samo nervira što su toliko glasni i uporni u cviljenju, pokušajte da budete manje predvidivi. To konkretno znači da se ne vozite sa psom samo onda kada idete u prirodu, već ga povedite sa sobom i kada idete po decu u školu ili u vrtić, kada odlazite s prijateljima na kafu, kada završavate neke obaveze poput nabavke ili plaćanja računa. A možete se i samo provozati, bez izlaženja iz automobila, jer psi vole da budu s nama, šta god mi radili - savetuje Londonova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prevarite ga

Ona savetuje da naše mezimce malo i prevarimo, i to tako što se nećemo parkirati baš uz reku ili park, već malo dalje, pa pas neće odmah videti i znati gde ide, pa samim tim neće previše uzbuđeno reagovati.

- Kada se zaustavite na nekom parkingu, vaš pas će misliti da ćete možda „samo” ići u običnu šetnju, ili da možda neće ni izaći iz automobila - savetuje ova bihejvioristkinja, koja navodi da kada pas ne zna zbog čega je u automobilu i gde ide, biće znatno manje uzbuđen.

Zanimacija za psa

Ono što je takođe veoma važno, prema rečima Karen B. London, jeste i da ne dozvolite psu da se u automobilu dosađuje. Većina pasa voli da izbaci glavu kroz prozor i da posmatra svet oko sebe, kao i da se luftira na povetarcu, ali to nije dovoljno.

- Bilo bi dobro da na zadnjem sedištu uvek držite i omiljenu igračku vašeg mezimca, 'kong' igračku, ili neku gumenu koju može da grize. Tako će biti okupiran svojom zanimacijom i neće cvileti i jedva čekati da stigne na destinaciju koja ga toliko uzbuđuje - napominje Amerikanka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading