Psi su inteligentniji od mačaka, evo i zašto

Autor: Novosti, Republika

Lifestyle

23.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci sa američkog univerziteta Vanderbilt, koji su se bavili istraživanjem količine sive mase u mozgu osam glavnih vrsta mesoždera (psi, mačke, rakuni, hijene, lavovi, mrki medved...), otkrili su da su psi inteligentniji od mačaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mada su prema ranijim istraživanjima mačke bile na prvom mestu, sa oko 300 miliona neurona, a psi drugi sa otprilike dvaput manje neurona (160 miliona), nova studija donela je drugačija saznanja.

Sa 530 miliona neurona psi imaju neprikosnovenu moždanu moć u odnosu na ostale mesoždere, dok kod mačaka ona iznosi 250 miliona neurona. Poređenja radi, ljudi imaju oko 16 milijardi neurona, a njihov broj u mozgu je povezan s većom inteligencijom.

- Naši rezultati pokazuju da psi imaju biološku sposobnost da rade mnogo složenije i fleksibilnije stvari od mačaka - rekla je brazilska naučnica Suzana Herkulano Hauzel, neurolog sa univerziteta Vanderbilt. - Verujem da apsolutni broj neurona kod životinja određuje "bogatstvo" njihovog uma i sposobnost predviđanja šta će se dogoditi u okruženju na osnovu ranijih iskustava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading