Ako vam se mačka povredi u ovom gradu, plaćate kaznu od 7.500 evra

Autor: magazin.novosti

Lifestyle

15.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dnevno u Beču padne sa prozora ili terasa 15 mačaka. Nažalost, u Beogradu i Srbiji se ne vodi takva statistika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

Bečlije, očigledno, više vole mačke nego pse. Statistika pokazuje da u glavnom gradu Austrije živi skoro 60.000 pasa i više od 250.000 mačaka!

Da bi se u Beču u stan uneo kućni ljubimac, vlasnik mora da dobije saglasnost svih komšija, jer je držanje životinja strogo regulisano zakonom. I to nije sve - ko želi da nabavi psa mora da prođe stručni kurs dresure. Papir da je završio kurs vaspitanje psa mora da priloži prilikom kupovine ljubimca.

Nije neophodna škola za mačke, ali da bi krznena ljubimica mogla slobodno da napusti kuću ona mora da bude - kastrirana.

Sve mačke moraju da budu čipovane, a poseban čip dobijaju mace koje su rasplodne. Da bi se maca držala u stanu postoji strog pravilnik koji podrazumeva obezbeđenje prozora i balkona da četvronožna životinjica slučajno ne padne.

Mace često padaju sa visokih spratova, jer su radoznale i izaziva ih let ptica. Prema podacima od veterinara mačke najčešće povrede zglob ili polome grudni koš ili vilicu. Prelomi mačaka se leče na slični način kao i kod ljudi. Prvo idu na rendgen, a zatim se imobilišu. Kod mlađih maca ovi prelomi brže zarastaju.

Nažalost, u Srbiji ne postoji podatak koliko mačaka strada zbog pada sa visine, dok u Beču statistika kaže ih padne 15 dnevno. Za razliku od Bečlija koje kažnjavaju sa 7.500 evra, Beograđani ne plaćaju kaznu zato što nisu brinuli za svoje  "mace soliterke", kako ih nazivaju veterinari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading