Zašto su mačke opsednute kutijama? Ovo je odgovor na to pitanje!

Autor: Republika

Lifestyle

08.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od (mnogih) misterija u vezi sa ovim veličanstvenim životinjama je i ova sa kutijama: Šta natera inače sasvim dostojanstvene mačke da se nabiju u kutiju od baletanki, tako da se "preliva" sa svih strana?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dakle, zašto su mačke "opsednute" kutijama? Ako imate mačku, ili ste često u gostima kod nekoga ko ima mačku, verovatno ste to primetili: Ostavite kutiju bez nadzora 12 sekundi, i sledeći put kad bacite pogled, vidite da mačka ne samo da se smestila tu, nego u najvećem broju slučajeva već i drema.

I, interesantno je da im uopšte ne smeta ni kad je kutija očigledno mala, pošto se izgleda vode logikom "ako staje jedna šapa, staje celo telo". Isto važi i za fioke, papirne kese, ženske tašne, kofere i slično.

Ali, nisu mačke "uvrnute", nego postoji naučno objašnjenje za ovakvo ponašanje.

"Mačke vole kutije jer je to zgodno mesto za spavanje, mali prostor koji mogu dobro da kontrolišu i osećaju se bezbedno. Iz istog razloga vole da budu i 'na visini', na mestima koja im pružaju dobar pregled što većeg prostora", objašnjava veterinar Metju Pirson.

"Kutije su zgodne i za pravljenje zaseda", dodaje on. To ste verovatno takođe primetili, ako mačka ne drema u kutiji, kad prođete "izleti" šapica da vas "uhvati".

A tu je i činjenica da su mačke po prirodi radoznale i vole da istražuju nove stvari, uključujući i kutije.

To je sve posledica evolucije, divlje mačke love da bi se prehranile, i potrebno im je bezbedno, mirno mesto na kojem mogu da se odmaraju.

Mačke koje žive u kući ne moraju šapicom da mrdnu, vi ste tu da ih snabdevate hranom i svežom vodom, ali… mirno mesto za odmor uvek je dobrodošlo.

Kutija im, u kućnim uslovima, pruža baš ono što im je potrebno: tiho mesto na kojem mogu da razmišljaju o smislu života.

Pošto su sve druge brige prebrinule onog trenutka kad su vas "usvojile".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading