Stručnjaci zabrinuti: Psi mogu da budu u velikoj opasnosti posle ukidanja izolacije

Autor: petface, Republika

Lifestyle

04.05.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok ljudi ne mogu da dočekaju kraj karantina i izolovanosti koja nosi i rad iz kuće zbog pandemije Kovid-19, stručnjaci za ponašanje pasa upozoravaju da ukidanje karantina može da ostavi ozbiljne posledice na naše ljubimce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pošto su proveli mnogo vremena sa svojim vlasnicima kod pasa može da se razvije velika zavisnost prema ukućanima – kaže stručnjak za psihologiju pasa Rodžer Mugford.

Ovaj stručnjak je poznat i po tome što je personalni trener pasa kraljice Elizabete i dodaje: Psi mogu da tuguju kada njihovi vlasnici ponovo počnu da odlaze redovno na posao, a deca u školu.

Podaci govore da između 20 i 40% pasa u Americi pati od anksioznosti, a to su podaci pre izbijanja pandemije. Dr. Karen Sueda, koja se bavi ponašanjem pasa kaže: „Psi vole predvidivost, doslednost i rutinu. Svaka nagla promena može izazvati stres.“ To može dovesti do letargije, mokrenja u kući, zavijanja i laveža ili griženja delova nameštaja i odeće. Kod pasa koji su posebno uznemireni, mogući je i razvoj koprofagije, stanja u kojem oni jedu sopostveni izmet! Nagla razdvojenost može izazvati i probleme koji nisu samo na psihološkom nivou. Pokušavajući da kopanjem ili griženjem vrata i prozora nađu put do vlasnika može izazvati povrede šapa, noktiju, lomljenje zuba i slično.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako bi se sprečilo ovakvo ponašanje, stručnjaci preporučuju da se psi postepeno ponovo uče razdvojenosti. Ljubimcu treba obezbediti vreme i prostor samo za njega. To znači da tokom dana pas treba da bude odvojen od ukućana u drugoj prostoriji. Naravno, ukoliko postoji problem malih i skučenih stanova, kupatilo je uvek dobro rešenje. Vreme provedeno u samoći postepeno treba produžavati kako bi ljubimac povratio prethodno uverenje da će se vlasnik ipak vratiti i da će biti zajedno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading