Pazite na svoje ljubimce: Naučnici dokazali da mačke mogu biti zaražene koronavirusom

Autor: RTS, Republika

Lifestyle

30.04.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnike kućnih ljubimaca dugo je brinulo da li oni mogu oboleti od koronavirusa, ali sada je potvrđeno - domaće mačke mogu biti zaražene i pokazavati simptome bolesti, prenosi Bi-Bi-Si.

RepublikaFoto: facebook.com/Milica Scekic
Foto: Ilustracija

Kako je navedeno, dve mačke u državi Njujork bile su pozitivne na testu na koronavirus, nakon što su pokazale blage respiratorne tegobe, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Slučajevi nisu povezani, odnosno mačke nisu bile u istoj porodici. Nije potvrđeno da je iko od ljudi koji su živeli sa prvom mačkom pozitivan od koronavirus, pa se smatra da ga je mačka dobila od člana domaćinstva koji je bio bez simptoma ili od nekoga izvan njihove kuće.

CDC i USDA pozvali su ljude da ne napuštaju svoje ljubimce, jer, kako je istaknuto, "nema dokaza da kućni ljubimci imaju ulogu u širenju virusa u SAD".

Umesto toga, oni preporučuju držanje mačaka u zatvorenim prostorima gde je to moguće.

Ovo nisu prve životinje u SAD koje su zaražene koronavirusom. Ranije je tigar u zoološkom vrtu u Njujorku bio pozitivan na testu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tigrovi mogu biti zaraženi koronavirusom

Takođe, jedna mačka u Hong Kongu je krajem marta bila zaražena koronavirusom, ali nije pokazivala simptome.

U međuvremenu, još sedam životinja iz porodice mačaka u njujorškom zoološkom vrtu Bronks pozitivno je testirano na prisustvo koronavirusa, prenosi Si-En-En. 

Tri tigra i tri afrička lava pokazali su simptome početkom aprila kada je zoološki vrt objavio da je malajski tigar, pozitivan na koronavirus. Još jedan tigar je takođe testiran sa pozitivnim rezultatom, iako nije pokazao simptome.

U zoološkom vrtu kažu da se svih osam životinja ponaša normalno i da jedu dobro.

Mačke je verovatno, kako prenose mediji, zarazio član osoblja, mada nije jasno kako se to dogodilo.

Zoološki vrtovi u Njujorku su zatvoreni od 16. marta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading