Izolacija nije pravi trenutak: Dobro razmislite da li želite baš sad da nabavite psa

Autor: b92.net, Republika

Lifestyle

12.04.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema sumnje da životinje mogu da pruže utehu, posebno u vreme obeleženo strahom od neizvesnosti, kad su mnogi od nas zatvoreni u svojim domovima, dok svetom hara koronavirus.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak zaštitnici životinja poručuju ljudima da odole izazovu da nabave kućnog ljubimca kao rešenje za usamljenost u trenutku dok su na snazi mere socijalnog, odnosno fizičkog distanciranja zbog širenja koronavirusa.

Ako ne možete dugoročno da brinete o kućnom ljubimcu, zaštitnici životinja savetuju da u ovom trenutku ne nabavljate ljubimca.

Budući vlasnici životinja moraju svesno da donesu odluku da preuzimaju odgovornost za živo biće, kaže Hester Pomerening iz nemačkog društva za zaštitu životinja, prenosi N1. U vreme ovakvih ograničenja kretanja nejasno je da li ljudi mogu da pruže psu ili mački ono što im treba, dodaje Pomerening.

To se posebno odnosi na starije osobe ili svakog ko je izložen većim rizicima od kovida 19, čak iako je ljubimac baš ono što toj osobi treba dok su joj uskraćeni fizički kontakti, kažu stručnjaci za životinjska prava.

Dodatna komplikacija u celoj situaciji je i rizik za zarazu kućnih ljubimaca virusom SARS-CoV-2.

RepublikaFoto: Republika.rs
Foto: Ilustracija

Nema dokaza da kućni ljubimci mogu da prenesu virus na ljude, prema mišljenju stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC). Kineski naučnici utvrdili su da mačke mogu da se zaraze virusom Sars-CoV-2, dok se čini da psi nisu podložni zarazi.

Ta studija nije pokazala da li zaražene mačke mogu da prenesu virus na čoveka i još se veruje da je glavni put prenosa virusa sa čoveka na čoveka.

CDC preporučuje ljudima koji su pozitivni na koronavirus ili imaju simptome karakteristične za COVID-19 da izbegavaju kontakt sa ljubimcima kako ih ne bi zarazili.

Stručnjaci savetuju da odluku o uzimanju kućnog ljubimca odložite za vreme nakon ukidanja mera ograničenja.

Ako neka starija osoba želi psa ili mačku, Hester Pomerenig smatra da je odabir odrasle ili starije životinje bolji jer njima, kao i starijim osobama, treba odmor i manje kretanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading