Sigurno ste se nekada pitali kako se puževi kreću? EVO odgovora!

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Lifestyle

16.03.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste se nekad zagledali u puža koji se lagano kretao preko površine zemlje i pitali se kako je uopšte u stanju kretati se kad nema noge ili se one barem ne vide.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zapravo, čitav donji deo puža je njegovo stopalo. Potpuno je ravno i glatko, ali u svome sastavu ima mnoštvo mišića koji pužu služe da se kreće. Da bi se puž što lakše kretao, stopalo je opremljeno osetljivim žlezdama koje luče ljigavu sluz, tako da puž naprosto klizi po površini, pomalo se njišući.

To je stopalo zaista neobično. Toliko je grubo da puž može kliziti i po ivici najoštrije britve, a da se ne povredi! Puž je i inače neobična životinja. Tako, na primer, on nikad ne zaluta. Raspolaže prirodnim nagonom koji ga uvek vraća u sklonište, bez obzira koliko je od njega odmakao. I premda puž obično ne teži više od petnaestak grama, u stanju je za sobom vući predmet teži od pola kilograma!

Postoje uglavnom dve vrste puževa: puževi sa ljušturom ili zaštitnom kućicom, i puževi balavci (golaći). Prvi imaju telo koje se potpuno uklapa u vijuge kućice; raspolažu snažnim mišićima, sposobnim uvući celo puževo telo u kućicu čim naiđe opasnost. A kao još jednu meru sigurnosti, puž, kad se već nađe u svom skrovištu, rožnastom pločom potpuno zatvori otvor kućice.

Puževi žive na kopnu ili u vodenoj sredini. Imaju jezik na kojem se nalaze stotine sićušnih zubića koji mu služe za usitnjavanje hrane, pretežno biljaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading