VELIKA BRITANIJA: Vlasnici ne znaju da alkohol može ubiti ljubimce

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

02.10.2017

02:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednje britansko istraživanje pokazalo je da vlasnici mačaka i pasa u ovoj zemlji svoje mezimce izlažu velikom riziku od trovanja jer nisu ni svesni koje sve namirnice i materije u njihovom domu mogu biti fatalne za četvoronožne najbolje prijatelje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sklanjajte opasna sredstva od životinja

Britanska osiguravajuća kuća za životinje Animal Friends, koja je i sprovela istraživanje, primila je u prethodnih 12 meseci čak 200 zahteva za naknadu štete zbog trovanja ljubimaca, ukupne vrednosti od čak 50.000 funti koliko su iznosili troškovi lečenja. Zato su zaposleni odlučili da sprovedu anketu i utvrde koliko vlasnici zapravo brinu o svojim ljubimcima i da li su svesni šta sve u domu može biti opasno po njihovo zdravlje i život. Nažalost, bili su šokirani rezultatima koji su veoma zabrinuli i britansku javnost.

Svega 35 odsto ispitanih vlasnika kuca i maca znalo je da na listi uobičajenih namirnica (na kojoj su se nalazili i čokolada, grožđe i alkohol) prepozna koje nikako ne bi trebalo davati mezimcima.

Više od 75 odsto ispitanika nije znalo da sir sa plavim plesnima (buđav sir) nikako ne bi smeli da daju ljubimcima jer može izazvati konvulzije usled prisustva mikotoksina u plesni. Čak 91 odsto britanskih vlasnika obuhvaćenih ovom anketom smatra da se sladoled slobodno može davati psima i mačkama, iako zapravo on može izazvati stomačne probleme jer ih životinje teško vare.

Veliko neznanje Britanci su pokazali i kada je reč o supstancama koje se posipaju po baštama (protiv glodara, insekata, puževa..) – čak 91 odsto ispitanika potpuno je nesvesno da ove materije mogu usmrtiti njihove mezimce, a neverovatnih 45 odsto vlasnika ne zna da je i alkohol toksičan za pse i mačke. Puštajući mačke i pse da jedu grožđe, pečurke, avokado i orahe, svoje ljubimce Britanci dovode u opasnost od dijareja, konvulzija pa čak i smrti.

Istraživanje je pokazalo i da 95 odsto vlasnika redovno kupuje namirnice i supstance smrtonosne po njihove ljubimce, a zabrinjava i podatak da 66 odsto ispitanika uopšte ni ne zna da prepozna prve znake trovanja. Devet odsto ispitanika priznalo je, međutim, da više brine o bezbednosti svojih ljubimaca nego svoje dece.

Rezultati su pokazali i da se dame znato bolje snalaze kad je reč o ishrani i zaštiti ljubimaca, jer su one u ovim testovima pokazale znatno bolje rezultate i viši stepen znanja.

Veliki procenat Britanaca (njih 68 odsto) više strahuje za zdravlje svojih ljubimaca dok su u šetnji, jer su u stalnom strahu da bi mogli pojesti otrov koji je namerno bačen u parkove, dvorišta, na ulice…

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading