PSIHOLOGIJA PSA: Ponašanje otkriva njihove namere i osećanja

Autor:

Lifestyle

01.10.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi često reaguju burno dok dočekuju članove porodice. Laju, skaču, cvile i ližu u znak dobrodošlice. Pošto ne znaju da govore, psi svoje emocije, naklonost i pažnju mnogo intenzivnije ispoljavaju nego što se rečima i može opisati.

 

 

 

Lizanje vlasnika karakteristično je kod svih pasa. Ovo neobično ponašanje zapravo ima mnogo značenja koje ljudi često ne mogu da shvate, zato vam Srpski telegraf predstavlja sedam razloga zbog čega psi ližu svoje vlasnike.

1. Ljubav

Glavni razlog zbog čega nas psi ližu jeste ljubav! Psi su nežne životinje i oni će dati sve od sebe da vam pokažu svoju ljubav i osećanje. Prilikom lizanja njihov mozak oslobađa endorfin, što psa smiruje i dovodi ga u stanje smirenosti i privrženosti.

2. Komunikacija

Pored mrdanja repom i lajanja, psi s nama komuniciraju i putem lizanja. Tako pokušavaju da nam kažu šta im je potrebno: hrana, voda ili samo žele da šetaju i igraju se s nama. Zato ne bi trebalo zanemariti nijedan signal koji pas daje jer oni ne mogu da govore, a od vaše dobre volje da poslušate psa, zavisiće i njegove potrebe.

3. Pažnja

Ako psi ližu svoje vlasnike, to je znak da traže pažnju. Psi vole da budu voljeni. Oni su kao mala deca, prave grimase, ponašaju se razmaženo kako bi samo privukli vašu pažnju. Kada svojim poljupcem žele da im se posvetite dok gledate televizor ili pričate na telefon, pobrinite se da to i uradite tretirajući ih kao malu decu, sigurno će se obradovati.

4. Pokornost

Sve životinje u čoporima lizanjem pokazuju naklonost i pokornost ka dominantnim članovima. Tako i psi kada odluče da vas posmatraju kao gazdu, biće poslušni i pokorni. S druge strane, ne bi trebalo da vas čudi ako druge članove porodice doslovno ne fermaju, njihove zahteve će najčešće ignorisati, a za vas će uvek važiti parola "veran kao pas".

5. Istraživački duh

Mnogim psima na ulici kada priđete i pružite ruku, prvo će vas polizati. Psi koriste čulo ukusa kako bi identifikovali miris, objekat ili neke druge njima nepoznate predmete. Takođe, psi ližu vlasnike kada osete da su nešto držali u rukama, kao što je hrana. Ili ako je vlasnica oprala kosu novim šamponom, pas će početi da liže kosu kako bi utvrdio o čemu se radi.

6. Identifikacija vlasnika

Ne samo da će osetiti kad se približavate kući već psi mogu i da vas prepoznaju po ukusu. Oni vole ukus slane kože vlasnika i tačno mogu da vas identifikuju ližući vas.

7. Navika

Ako podstičete naviku psa da vas liže, on će to i raditi, međutim, ako ga obeshrabrite u tome, vrlo brzo će shvatiti da je vreme da prestane s tim ponašanjem. Dakle, ako uživate u ljubavi psa i ne smeta vam da vas liže, pružite mu istom merom, ako ipak ne volite da vas liže i gnjavi, samo ga ignorišite i on će lako odustati od svoje navike zarad vašeg zajedničkog prijateljstva.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading