Tretirati ljubimce kao decu prilikom razvoda - da ili ne?

Autor: mojljubimac.info, Republika

Lifestyle

02.01.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi zakon u Kaliforniji donosi promene za vlansike ljubimaca koji se razvode, jer će se ubuduće ljubimci posmatrati kao deca, odnosno donosiće se odluke o starateljstvu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema ovom zakonu, sudija će imati pravo da odluči kome će dodeliti ljubimca, a uzimaće se u obzir faktori poput toga ko ih čuva, hrani, vodi kod veterinara, šeta i slično.

Da li znate koji propisi važe u Srbiji?

U Srbiji, kao i u većini zemalja sveta, ljubimci se smatraju pokretnim stvarima, odnosno imaju status imovine. Podela ljubimaca tokom razvoda nije regulisana Porodičnim zakonom, već se primenjuju pravila imovinskog prava i postojanje  prava na svojinu nad ljubimcem zavisi od toga da li je ljubimac nabavljen pre braka ili tokom braka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako je ljubimac nabavljen pre zaključenja braka smatra se kao posebna imovina supružnika i nije predmet podele pri brakorazvodnoj parnici. U suprotnom, odnosno ako je stečen tokom braak, onda može biti posebna ili zajednička svojina supružnika, u zavisnosti od toga da li je nabavljen uz nadoknadu ili ne. Posebna imovina je u slučajevima kada je supružnik stekao ljubimca tokom braka, ali bez naknade (recimo poklon).

U sudskoj praksi, najčešće se izbegava preseljenje ljubimaca, a uvek je najbolje da se supružnici sami dogovore. Ukoliko ne postoji dogovor, onda sudija odlučuje, ali odlučuje kao da se radi o imovini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading