Stručnjaci otkrili kako životinje doživljavaju vreme

Autor:

Lifestyle

19.11.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasno je da životinje imaju osećaj za vreme, ali sasvim je drugačije pitanje kako one doživljavaju proticanje vremena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Organizam životinje, pa i čoveka, stalno prolazi kroz jedan isti ciklus koji se naziva cirkadijalnim ritmom – u 24 sata smenjuju se faze od stanja dubokog sna do stanja maksimalne aktivnosti.

Kaže se da je jedna čovekova godina jednaka sedam psećih, ali kako ih doživljava pas? Da li mu zato vreme prolazi sporije? U 2014. godini jedna velika studija o percepciji vremena kod životinja zaista je potvrdila da životinje imaju različite vremenske skale, odnosno doživljaje proticanja vremena, i da na to najviše uticaja imaju njihova telesna masa i metabolizam.

Kako su uopšte tako nešto utvrdili? Ispostavlja se da percepcija vremena zavisi od toga kojom brzinom obrađujemo senzorne informacije. Ako životinji pokažete svetlo koje veoma brzo blinka, ona će to doživeti kao zrak svetla i neće primetiti blinkanje.

Onim životinjama koje primećuju i "najzgusnutije" treptaje - a to su po pravilu bile sitne životinje sa sporim metabolizmom, vreme prolazi usporeno. Istraživači su ove testove izveli na različitim gušterima, pticama, ribama i sisarima i utvrdili da što su životinje manje i imaju sporiji metabolizam, to u njihovoj percepciji vreme protiče sporije: male životinje žive u usporenom filmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading