PSI NE VOLE GRLJENJE: Naše navike koje kučićima idu na živce

Autor: njuska.com

Lifestyle

22.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grljenje i razgovor sa ljubimcem sasvim je normalna stvar za vlasnike, ali ne i za pse. Neke uobičajene navike psi jednostavno ne vole niti žele da prihvate. Zato vam predstavljamo nekoliko situacija koje bi trebalo da izbegavate da ne biste dosadili vašem ljubimcu

 


Ne razumeju nas 

Psi mogu da razumeju i do nekoliko stotina reči, ali ne mogu da razumeju ljudski jezik. Oni se oslanjaju na naš govor tela. Evoluirali su da budu pravi stručnjaci u čitanju našeg govora tela i mogu da shvate šta smo naumili i pre nego što nam to i padne na pamet, prenosi Njuška.com. Pokušajte da provedete ceo dan da ne kažete nijednu reč vašem psu, već da sa njim komunicirate samo pomoću govora tela. Na taj način ćete uvideti da "razgovarate" sa ljubimcem, a da toga niste ni bili svesni.

Grljenje

Psi nemaju ruke i ne grle se. Ukoliko pas stavi šapu na drugog psa, to je znak dominacije. Bez obzira na vaše namere sa grljenjem, pas taj čin doživljava kao akt dominacije. Neki psi će se osetiti ugroženo i od straha mogu da ujedu, što je čest slučaj kada se deca nesmotreno zalete ka psu. Isto tako, pas koji dopušta da ga zagrli jedna osoba može potpuno drugačije da reaguje kada ga zagrli druga osoba. Ako se pitate da li vaš pas voli zagrljaje, pratite njegov govor tela dok ga grlite.

 

Prilaženje psu sa direktnim pogledom u oči

Kada gledate psa direktno u oči i pritom mu se približavate, pas to tumači kao čin dominacije, pa čak i agresije. Psi mogu reagovati submisivno (skrenu pogled, legnu na leđa, blago cvile). U svakom slučaju, za većinu pasa zurenje u oči dok im se približavamo nije prijatno iskustvo. Ako želite da priđete psu na način koji će mu prijati, probajte sledeće: prilazite polako, blago skrenutog pogleda, malo nagnuti unapred, govorite tiho i blagim glasom. Probajte da ignorišete psa i pustite ga da on vama priđe.

 

Bez jasnih pravila

Pravila čine život predvidljivim, manje zbunjujućim i mnogo manje stresnim. Govoreći o zbunjenosti, psi ne razumeju izuzetke u pravilima. Oni ne razumeju da smeju da skaču na vas kada nosite kućnu trenerku, ali da ne smeju da skaču kada ste se skockali za posao ili izlazak. Ne razumeju da smeju da se popnu na kauč posle kupanja, ali ne i kada se vrate blatnjavi iz šetnje. Pas će napredovati ukoliko zna gde su granice, a kada vi kao vlasnik na pozitivan način postavite granice i pravila, pas će još bolje učvrstiti poverenje u vas kao lidera.

 

Prisiljavanje da komunicira sa onima koje ne voli baš kao i druge društvene vrste

Psi imaju svoje prijatelje i svoje neprijatelje. Lako može da se primeti sa kojim psima ili ljudima pas želi da provede vreme, a sa kojima ne. Ipak, postoji dosta vlasnika pasa koji to poriču ili ne mogu da pročitaju jasne znake koje im njihov ljubimac šalje. Takvi vlasnici bukvalno guraju svog psa da se socijalizuje u raznim situacijama, iako pas jasno pokazuje da bi radije da se povuče. Važno je napomenuti da mora da se napravi razlika između pozitivnog podsticanja na socijalizaciju i nasilnog teranja na to. Strpljivim i malim koracima možete pomoći psu da proširi svoju zonu udobnosti u interakciji sa drugim psima i ljudima.

 

Zategnut povodac 

Verovatno mislite "ne želim da držim zategnut povodac, ali moj pas stalno vuče"! Upravo zbog toga je jako važno da naučite psa da hoda ne zatežući povodac. Razmena energije dešava se preko uzice. Držeći uzicu labavo, dajete do znanja psu da je sve u redu i da nema razloga za brigu i napetost, pa je i on opušten. S druge strane, ako je povodac zategnut, psu šaljete poruku da ste napeti, nervozni i u pripravnosti, pa i on postaje takav.

 

Napetost 

Psi mogu da pokupe stres od nas. Ukoliko je vaš pas razdražljiv i agresivniji nego obično, proverite svoje ponašanje poslednjih minuta, sati, dana ili čak nedelja. Stanje vašeg psa je možda samo odraz vašeg stresa. Ukoliko vam je potrebna meditacija, odličan način da se smirite je da provedete par sati u mirnom maženju vašeg ljubimca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading