Slepi psi vole svoje vlasnike dušom: Nemojte ih odbacivati već im olakašajte život

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

29.10.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život sa slepim psom zahteva veliku posvećenost i strpljenje sa vaše strane, kao i prilagođavanje vašeg doma i posebnu brigu. Oni se mogu roditi slepi, dok drugi vid gube vremenom. U ovoj drugoj situaciji, sam pas se vremenom prilagođava novim okolnostima, ali potpuni gubitak vida može kod njih stvoriti paniku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko se ovo desi vašem ljubimcu, vi morate prilagoditi dom u kojem oni žive njima i pomoći  im da se u toj situaciji što bolje snađu. U nastavku je nekoliko saveta:

- Posude za vodu i hranu moraju biti uvek na istom mestu. Pas će se navići na to i to će često biti orijentir prema drugim delovima stana.

- Ako vaš pas mora da koristi stepenice kretajući se kroz kuću, moraćete zajedno sa njim da vežbate i vodite ga na povodcu dok ne savlada hodanje po stepenicama sam.

- Ako stepenice nisu neophodne, blokirajte ih nekom ogradom, kako biste izbegli da padnu i povrede se.

- Izbegavajte promene rasporeda nameštaja, a ako to nije moguće radite sa psom na tome da se navikne uz vas na promene. Uklonite sve opasne i lomljive predmete iz vašeg doma ili dvorišta koje mogu ugroziti psa koji je slep.

- Možete koristiti staze i tepihe ispred stepenika, pragova, posuda sa hranom i svim preprekama kao uozorenje psu. Oni će povezivati osećaj pod šapama sa preprekom i na taj način naučiti raspored oko sebe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading