Popularnost serije “Igra prestola” ugrozila pse?! Evo kako!

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

25.10.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno je prva pomisao koja vam je pala na pamet nakon čitanja ovog naslova bila – kakve veze jedno ima s drugim? Međutim, prema pisanju američkog portala The Dodo, obožavatelji ove serije poslednjih godina masovno kupuju sibirske haskije, a potom ih napuštaju.

RepublikaFoto: youtube.com/ Ivar Ragnarsson
Džon Snou i njegov jezovuk Duh

Svi koji su odgledali barem jednu epizodu ove popularne serije, zaljubili su se u prelepe životinje nalik vukovima (direwolves) koje se u seriji pojavljuju. Psi koji su zapravo "glumci" nisu sibirski haskiji već severni inuitski psi koji im veoma sliče.

Zbog velike popularnosti serije, građani širom SAD poželeli su sibirske pse u svom domu, ali nakon što bi početna fascinacija i oduševljenje splasnuli, ostavljali bi ih u prihvatilištima za nezbrinute životinje.

Od 2011. godine, otkako se serija prikazuje, podaci pokazuju da su stotine sibirskih haskija, mešanaca ove rase i drugih sibirskih pasa ostale bez doma, jer su ih vlasnici napustili. U poslednje tri godine kako kažu u azilima širom SAD, udvostručio se broj napuštenih pasa navedenih rasa.

- Mnogi se pitaju kako smo seriju i napuštanje pasa doveli u vezu, ali simptomatično je da se najveći broj sibirskih pasa o kojima brinemo zovu Ice (led), Snow (sneg), Sansa (lik iz serije), Ghost (duh) – takođe ime jednog od "vukolikih" pasa iz serije. Kada to znamo, jasno nam je da su njihovi vlasnici ljubitelji popularne serije - objašnjavaju u jednom kalifornijskom azilu.

RepublikaFoto: Photo by Cody Board on Unsplash
Foto: Ilustracija

Veliki problem je, kako kažu zaštitnici životinja, i u tome što na ekranu ovi psi izgledaju prelepo, moćno, nalik vukovima, a mnogi bi želeli ovaj dašak "divljine" u svom domu. Međutim, pre kupovine psa oni se uopšte ne informišu o rasi, niti o tome da li je to pravi pas za njih.

Kako objašnjavaju stručnjaci, sibirski haski kao i druge sibirske rase su veoma aktivni psi, puni energije koji zahtevaju dosta fizičke aktivnosti, ali i mentalne stimulacije tokom dana. Ovo nije pas kome može da bude dosadno, potrebni su mu jednako aktivni vlasnici s kojima će trčati i šetati, i koji ga neće satima ostavljati samog kod kuće.

U kalifornijskom azilu koji prihvata samo sibirske rase, trenutno se nalazi 40 pasa kojima je potreban dom, a koje su vlasnici napustili u prethodne tri godine. Svake godine sve ih je više, a najčešće u azil dolaze u uzrastu od 18 meseci do dve godine.

Najvažnija poruka koju ovi poražavajući podaci nose jeste da odluka da dovedete psa u dom ne sme biti impulsivna. Pas nije igračka koja će vam vremenom dosaditi - pas je živo biće i član porodice, prema kojem se tako treba i odnositi, svakog dana. Takođe, pre nego odaberete rasu, nemojte svoj izbor zasnivati na izgledu ili popularnosti rase, već se dobro informišite i porazmislite o načinu i dinamici vašeg života.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading