Probiotici: Zdrava creva - zdrav pas!

Autor: http://petmagazine.rs, Republika

Lifestyle

24.10.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobri mikroorganizmi u hrani i suplementima održavaju crevnu mikrofloru, podižu imunitet, podstiču apsorpciju vitamina i minerala i tako doprinose zdravlju celog organizma.

RepublikaFoto: Promo
Foto: Ilustracija

Digestivni sistem živih bića je naseljen milionima mikroorganizama koji imaju značajnu ulogu u varenju hrane, usvajanju vitamina, jačanju imunološkog sistema i borbi sa "lošim" mikroorganizmima.

U nekim slučajevima poremećenog rada digestivnog sistema, najčešće manifestovanog dijarejom i povećanom produkcijom gasova, veterinar može predložiti korišćenje preparata koji bi trebalo da poboljšaju stanje crevne mikroflore. To mogu biti prebiotici ili probiotici.

Prebiotici

Prebiotici su hranljive materije koje podstiču rast korisnih bakterija koje već žive u debelom crevu. To su ugljeni hidrati, odnosno vlakna koja potiču od povrća i voća iz hrane. Mogu da se koriste zajedno sa probioticima, odnosno određenim sojevima mikroorganizama u obliku preparata – sinbiotika.

Poremećena ravnoteža

Kada je životinja pod stresom ili je bolesna, ravnoteža između zdravih mikroba i onih koji uzrokuju bolesti može biti poremećena. To može dovesti do dijareje, gasova, grčeva i lošeg zadaha.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neki od okidača za takve poremećaje varenja uključuju:

  • Infekcije ili bakterijski disbalans;
  • Stres ‒ promene okruženja i uslova života često pruzrokuju emocionalni stres, a posledično može doći do zapaljenskog stanja creva (pre svega debelog creva);
  • Ishrana: pre svega nagle promene u ishrani, zatim hrana koja je pokvarena ili ispravna hrana koju pas ne podnosi dobro;
  • Stariji uzrast;
  • Lekovi: dugotrajno korišćenje antibiotika i kortikosteroida smanjuje broj dobrih bakterija u crevima i oslobađa prostor za delovanje loših;
  • Paraziti.

Probiotici

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, definicija probiotika je da su to "živi mikroorganizmi, koji kada se unose u organizam u adekvatnim količinama daju zdravstvenu dobrobit domaćinu", dok se prema Merkovom veterinarskom priručniku (Merck Veterinary Manual) probiotici najčešće propisuju za održavanje "poželjne ravnoteže crevnih mikroorganizama".

Probiotici su živi mikroorganizmi koji nakon unošenja u digestivni sistem imaju korisne zdravstvene efekte za životinju domaćina tako što menjaju gastrointestinalnu floru.

Blagodeti

Gastrointestinalne koristi probiotika za pse uključuju održavanje crevne mikroflore u ravnoteži i podsticanje zdrave populacije mikroorganizama. S tim u vezi, dovode i do posledičnog sprečavanja dijareje povezane sa stresom, infektivnim uzrocima ili antibioticima, a osim toga imaju uticaj i na hronične bolesti crevnog trakta. Imunske funkcije probiotika se ispoljavaju kroz direktan efekat na limfoidno tkivo creva i na cirkulišuće imunoglobuline.

RepublikaFoto: Promo
Foto: Ilustracija

Iskustvo

Različite studije i istraživanja koja su rađena na zdravim psima dokazali su pozitivno dejstvo različitih mikroorganizama korišćenih u ulozi probiotika. Najznačajniji rezultati su da se lečenje dijareje skratilo, broj štetnih bakterija se smanjio, u određenom broju slučajeva dijareja je rešavana bez upotrebe antibiotika, a kod štenaca je registrovano povećanje broja imunoglobulina i intenzivniji vakcinalni odgovor. Takođe, zabeleženo je da su štenad pri stresu zbog odvajanja od legla i promene sredine i hrane imala manje problema s retkom stolicom ako im je prilikom ovih promena dodavan probiotik u hranu.

Mikroorganizmi

Mikroorganizmi koji su korišćeni u ovim studijama, a koji imaju dokazan probiotski efekat i koji se najčešće i nalaze u suplementima jesu sledeći:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Enterococcus faecium
  • Bifidobacterium lactis
  • Lactobacillus casei
  • Bifidobacterium breve

Kako deluju

Svaki probiotski suplement sadrži jednu ili više vrsta bakterija i/ili kvasaca koji mogu da deluju na različite načine:

  • Određeni sojevi (Bifidobacterium) pomažu u skraćivanju trajanja dijareje kod pasa.
  • Drugi tipovi (Lactobacillus) pomažu u poboljšanju apsorpcije hranljivih materija i optimizuju proces varenja.

Ne može se reći da postoji univerzalni probiotik za svakog psa i svako zdravstveno stanje, pa bi zato u slučaju izostajanja dejstva trebalo razmisliti o promeni preparata.

Dobre bakterije u crevima

Mikroorganizmi pomažu u obradi i apsorpciji pre svega vitamina B, ali i vitamina A i K, esencijalnih masnih kiselina, proteina kao i minerala veoma značajnih za zdravlje: kalcijuma, kalijuma, gvožđa i cinka.

Prelazak sa sirove na procesuiranu ili kuvanu, odnosno termički obrađenu hranu podrazumeva i smanjeno unošenje digestivnih enzima i povećanu aktivnost digestivnog sistema u procesu varenja. Mnogi zdravstveni problemi koji pogađaju pse (gastrointestinalni poremećaji, alergije, pankreatitis, prekomerno stvaranje gasova, dermatološki problem, pa čak i letargija) mogu biti posledica nedostataka u ishrani izazvanih smanjenom enzimskom aktivnošću. Značajnu pomoć u rešavanju ovih zdravstvenih problema pružaju baš probiotički suplementi.

Pojava neželjenih efekata

Probiotici spadaju u veoma bezbedne suplemente i zabeleženi su minimalni neželjeni efekti. Ponekad se tokom prvih dana korišćenja mogu pojačati gasovi (iako su probiotici možda baš propisani za njihovo smanjivanje). U svakom slučaju, o svim „neobičnim” simptomima trebalo bi obavestiti veterinara. Neželjeni efekti se smanjuju često samo protokom vremena, a ponekad je potrebno modifikovati količinu probiotika ili ga čak i zameniti drugim (s drugim sojem mikroorganizama).

RepublikaFoto: youtube.com/ MOJ PAS
Foto: Ilustracija

Za pse i ljude

Često se postavlja pitanje da li se probiotici za ljudsku upotrebu mogu davati i psima? Kako su još uvek malobrojne studije na temu probiotika uopšte, i dalje nema dokaza da su probiotici za ljude korisni i psima. Karakteristike digestivnog sistema psa i čoveka se razlikuju, pa ne možemo biti sigurni da će probiotik namenjen ljudima, odnosno mikroorganizmi u njegovom sastavu neoštećeno proći želudačne sokove psa i dospeti do creva u aktivnom obliku kako bi ispoljili svoje korisno dejstvo. Zato bi kod svih indikacija koje navode na korišćenje probiotika trebalo koristiti one koji su namenjeni psima.

Oblici probiotika

Probiotici za pse se pojavljuju u različitim oblicima: kao paste, pilule, praškovi, ali i kao domaća, prirodna varijanta: jogurt, kefir i fermentisano povrće. Jogurt ili kefir sa živim kulturama se često koriste kao probiotik u ljudskoj ishrani, s tim da bi trebalo imati na umu da nisu sve jogurtne kulture i probiotici.

Creva i zdravlje

Za creva možemo reći da su najveći imunološki organ u organizmu kako ljudi tako i pasa, jer sadrže oko 70% svih imunih ćelija. Zato je održavanje optimalnog funkcionisanja crevnog trakta psa od suštinskog značaja kako bi se osigurala ne samo apsorpcija hranljivih materija nego i snažna odbrambena aktivnost organizma.

Obratite pažnju!

Šta treba pročitati na pakovanju probiotika

Vaš veterinar će na osnovu pregleda psa i njegovog zdravstvenog stanja koje bi trebalo regulisati propisati probiotik, a ono na šta bi vi trebalo da obratite pažnju jeste sama deklaracija probiotskog preparata koji kupujete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada su u pitanju probiotici, važne informacije na pakovanju, odnosno na deklaraciji, jesu sledeće:

  • Koliko će živih bakterija biti na kraju roka trajanja. Neki preparati imaju deklarisan broj živih bakterija u trenutku proizvodnje, ali ne možemo biti sigurni da li će one biti žive i u trenutku davanja psu.
  • CFU vrednost ‒ pokazuje broj živih, aktivnih mikroorganizama u preparatu.
  • Uputstvo za čuvanje proizvoda ‒ mikroorganizmi na visokim temperaturama neće opstati do kraja roka trajanja, tako da je značajno kako se proizvod čuva. On mora biti smešten na tamno i hladno mesto.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako probiotici poboljšavaju zdravlje pasa

  • Delovanje probiotika na "loše" bakterije se dešava  kroz konkurenciju za hranljive materije, a neki probiotici proizvode i supstance koje blokiraju "loše" bakterije, smanjuju produkciju njihovih toksina ili ih neutrališu.
  • Poboljšanje imunološkog odgovora direktno delujući na limfoidno tkivo u zidu creva.
  • Delujući na crevnu sluzokožu, omogućavaju pravilno hranjenje crevnih resica, i delovanjem i na hranljive materije poboljšavaju njihovu apsorpciju.

Pomažu kod:

  • uznemirenosti stomaka nakon uzimanja antibiotika
  • stresa
  • povraćanja
  • infekcija, upalnih procesa
  • nadimanja i gasova

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading