Pas čuva vaše zdravlje: Ovaj ljubimac sprečava moždani udar

Autor: Vijesti, Republika

Lifestyle

21.10.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi vlasnici koji imaju psa kažu da "ljubav koju oni pružaju ne može da se meri ni sa čim". Osećaj koji se budi u čoveku kada shvati da je voljen, ne samo da izaziva zadovoljstvo, već i čuva zdravlje i time produžava svoj život.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje objavljeno u Američkom udruženju za bolesti srca je potvrdilo prednost psećeg društva na ljudsko zdravlje.

Veću šansu da prežive srčani i moždani udar imaju vlasnici pasa u odnosu na ljude koji nemaju kućne ljubimce, zaključak je novog istraživanja koje je objavilo ovo udruženje.

Istraživanje je potvrdilo prednost psećeg društva na ljudsko zdravlje. Psi su povezani sa 33 odsto manjim rizikom smrti od srčanog udara i 27 odsto od moždanog udara, u poređenju sa onima koji nemaju pse.

- Iako studije ne mogu da dokažu da usvajanje ili čuvanje psa direktno vodi do manjeg mortaliteta, mogu da sugerišu na brigu o zdravlju - rekao je Glen Levin iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Vlasnici pasa redovno i često hodaju sa svojim ljubimcima i imaju niži krvni pritisak, istakla je Kerolin Kramer, profesorka medicine sa Univerziteta u Torontu, koja je ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera pod imenom Romeo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Moram da istaknem da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuslovnom ljubavlju - napominje profesorka.

Međutim, istraživači upozoravaju da se kućni ljubimci ne smiju "prepisivati" kao preventivno sredstvo, prenose mediji.

- Pse treba da imaju samo ljudi koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja da im pruže dobar život - upozorava profesorka Tove Fal sa Univerziteta u Upsali, i dodaje da "socijalna izolacija stvara snažan rizik od preuranjene smrti".

Uz pse vlasnici izbjegavaju ovaj vid izolacije i imaju veću interakciju sa drugim ljudima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading