Mali, čupavi izvor radosti: Da li je morsko prase pravi ljubimac za vas

Autor:

Lifestyle

18.10.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko želite ljubimca koji ne zahteva toliko vašeg vremena, poput psa ili mačke, ali koji može da vam pruži više interakcije od ribica, možda je morsko prase pravo rešenje za vas. Malo, slatko, čupavo stvorenje će vam sigurno ulepšati dan i zabaviti vas, a od vas traži svoj prostor u vidu kaveza ili kućice, hranu, vodu i redovno čišćenje posipa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoji više vrsti morskih prasića: kratkodlaki, mekane dlake, svilene dlake, duge dlake. Oni su idealni kućni ljubimci za decu. Ponekad su razdražljivi, ali retko ogrebu ili ugrizu vlasnika. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni. Životni vek im je od četiri do osam godina.

Morski prasići su prilično aktivni i zahtevaju dosta prostora. Mesto na kojem će boraviti mora biti zaštićeno od kiše, sunca i hladnog vetra, promaje i naglih promena temperature. Prilikom izbora kaveza moramo paziti da njegova površina nije manja od 120x60 cm i da ne bude niži od 50 cm. Naravno, ukoliko imamo više jedinki, potreban je veći kavez. Ako je kavez manji, morsko prase moramo češće puštati u šetnju po stanu ili nekom spoljašnjem dobro ograđenom i zaštićenom prostoru. Ono će se osećati sigurnije ukoliko je njegov kavez na uzvišenom mestu.

Poželjno da svaki dan može da izađe iz kaveza, ali obratite pažnju da ne gricka kablove ili otrovne biljke

U samom kavezu potrebno je obezbediti mesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i nesmetano kretanje. Dno kaveza treba posuti piljevinom, koju treba svakodnevno čistiti kako bi se izbegli neprijatni mirisi i pojava bolesti. Bilo bi poželjno da morsko prase svaki dan može izaći iz kaveza, ali treba obratiti posebnu pažnju da ne gricka električne kablove ili otrovne biljke.

1 kašika dnevno je količina gotove hrane za morsko prase

Morski prasići su biljojedi. Suvo seno je baza njihove ishrane, pa zato uvek mora biti dostupno. Uz seno, u posudici uvek treba imati mešavinu semenja za morske prasiće i svakodnevno sveže voće i povrće. Pošto su velike izjelice, treba paziti na količinu hrane koju im dajete da se ne bi previše ugojili. Količina gotove hrane za morsko prase je kašika dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Možete da mu nudite: spanać, celer, paradajz, šargarepu, papriku, krastavac, jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške, travu (sa nezagađenih površina, nikako onu koja raste uz puteve), list maslačka.

Morski prasići su idealni kućni ljubimci za decu, ali je potrebno obezbediti osnovne uslove za njihov boravak u domu

Vole društvo i bilo bi idealno da je u kavezu najmanje dvoje. Najlakše je kad ih nabavite dok su mali. Samo pazite, postaju agresivni ako blizu ženki ima više mužjaka. Sam mužjak može bez problema boraviti sam ili sa drugim mužjakom ili ženkom, ali privikavanje je lakše ako odrastaju odmalena zajedno. Ukoliko ih naknadno spajate, upoznavanje mora biti postepeno. Ukoliko je mužjak kastriran, dozvoljene su sve kombinacije. Zajednički život morskog praseta i kunića nije idealan zbog razlike u ponašanju.

Znaci da je morsko prase zdravo

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Živahno je i ima dobar apetit

* Oči mu nisu suzne i krmeljive

* Zubići i nokti mu nisu predugački

* Ima suv nosić

* Dlaka je sjajna i miriše na sveže seno ili slamu

* Nema otoke ili vidljive povrede

Prilagođavanje

Prvi dan u novoj sredini morsko prase će biti plašljivo i suzdržano. Pre nego što pokušate da ga uzmete u ruke, važno je da sa njim nekoliko dana "razgovarate". Zatim mu ponudite ukusan zalogajčić iz ruke i, kada vidite da više nije plašljivo, uz mirno pričanje uzmite ga u ruke i mazite. Tako ćete zadobiti njegovu naklonost. Posle će vam i samo dolaziti u ruke.

Važno je biti aktivan

Zdravo morsko prase ima bistre oči, suvu njuškicu i uredno i sjajno krzno. Nokte i zube bi trebalo redovno kontrolisati. Problem sa češanjem, svrabom, gubitkom dlake ili bilo kojom promenom izgleda ili ponašanja je signal da se obratite veterinaru. Dugodlake morske prasiće bi trebalo redovno češljati da bi im dlaka bila u što boljem stanju, da se ne bi zapetljavala, a ako primetite da mu dužina dlake smeta prilikom kretanja ili se previše prlja kod obavljanja nužde, vreme je za šišanje.

Potrebne stvari

* informativni letak o morskim prasićima

* kavez (min. 120x60x50 cm)

* transporter

* kućica za spavanje

* posudica za hranu

* posuda za vodu

* podloga

* materijali za gnezdo

* različite igračke

* gotova hrana za morske prasiće

* mineralni kamen

* vitaminski preparati

* drvo za glodanje

* četka

* dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza

* poslastice

* ograda za glodare

* WC za glodare

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading