Ugrožen grenlandski pas! Globalno zagrevanje preti da ubije ovu plemenitu vrstu

Autor:

Lifestyle

09.09.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grenlandski pas, koji se gaji i koristi za vuču sanki na tom arktičkom ostrvu, ugrožen je zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja, koji utiču na topljenje leda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Grenlandski pas/Uspeli smo i njihove živote da dovedemo u pitanje

U selu Kulusuk na Grenlandu, autonomnoj danskoj teritoriji, psi za vuču se koriste vekovima za lov na temperaturama koje dostižu i minus 35 stepeni Celzijusovih.

Danas međutim, 79 odsto žitelja Kulusuka smatra da je poslednjih godina sve opasnije ići na led.

Prema podacima istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu i Grenlandu, 67 odsto ljudi u Kulusuku veruje da su psi koje uzgajaju ugroženi usled globalnog zagrevanja.

Broj pasa za vuču na Grenlandu 2016. godine iznosio je 15.000, dok se pre skoro 15 godina na toj teritoriji uzgajalo 25.000 pasa.

Klimatolozi su letos objavili fotografije pasa koji teško uspevaju da se zbog otopljenog leda probiju kroz fjordove Grenlanda.

Istraživači upozoravaju da bi Grenland ove godine mogao da izgubi količinu leda koja bi uticala na povećanje nivoa mora i do dva milimetra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading