Ljubimci mogu da budu dobri učitelji dece

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

07.09.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ovako ubrzanom načinu života često zaboravljamo kako nam svako biće u našoj okolini može biti učitelj. Upravo su životinje predivni učitelji koji nam pružaju bezuslovnu ljubav, prihvatanje i vernost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šta to deca dobijaju od brige za kućnog ljubimca? Najpre, deca koja imaju kućnog ljubimca brže razvijaju empatiju. Briga o kućnim ljubimcima znači veliku odgovornost. Obavljanjem stvari kao što su šetnja psa ili čišćenje kaveza za ptičice, brigom o njihovoj ishrani i zdravlju uče o empatiji, saosećajnosti, odgovornosti i disciplini.

Ljubimci su poput antistres terapije – deca koja se okreću svojim ljubimcima kada su tužna ili uznemirena su manje teskobna i privrženija.

Ljubimac pruža osećaj sigurnosti i ljubavi, a pomažu i kod usamljenosti. Iako se ljubimci ne mogu upoređivati s drugom decom, oni su neko s kim se dete može igrati i s kim može pričati.

Nadvladavanje sramežljivosti – studije pokazuju da čitanje naglas pred ljubimcem pomaže, kako bi klinci imali više samopouzdanja i smanjili strah od javnog nastupa u školi. Kućni ljubimci zahtevaju pažnju i to ne ostavlja detetu mnogo mogućnosti da se povuče i bude sramežljivo.

Ali, pre nego što nekom kućnom ljubimcu otvorite vrata svog srca i svog doma, budite sigurni kakvu odgovornost preuzimate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading