Mačke zahtevaju posebnu negu tokom leta: Evo na šta da obratite pažnju!

Autor: petmagazine.rs, Republika

Lifestyle

29.08.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mace su vladari naših stanova i kuća, a veliki broj njih ne izlazi napolje. Zato se mnogi vlasnici pitaju da li njima leto uopšte i predstavlja neki problem, s obzirom na to da dane provode leškareći u klimatizovanim prostorijama naših domova.

RepublikaFoto: Nikola Ilić
Foto: Ilustracija

Kada nas pritisnu sparina i letnja žega, a temperatura u termometru zađe u visoko „crveno” ovo su pitanja koja najviše zanimaju vlasnike mačaka.

Bića pustinje

Mačka je u naš život došla iz pustinje, tako da može prilično dobro da se nosi sa letnjim vrućinama. Mnogo spava, organizam joj funkcioniše štedljivo, čuva vodu, a i vrlo je efikasno izvlači iz hrane. Hladi se ližući svoje krzno, a uši i stomak su joj važni za rashlađivanje, kao i znojne žlezde koje se nalaze u područjima oko usnog otvora, analnog otvora, u delu mlečnih žlezda i najvažnije – na šapama. Ako mačku prepustimo vlastitim instinktima, ona će uvek pronaći najzgodnije mesto za odmor, pa je tako i kada su temperature ekstremne.

San

Kada je vruće, mačka spava i više nego inače – na nekom hladnom, mirnom mestu. Na vlasniku je samo da joj pruži mogućnost izbora. Mačke koje žive u zatvorenom prostoru, one koje ne izlaze iz kuće, prirodno će tražiti najhladnija mesta u kući: to može biti ispod kreveta, kuhinjskog elementa, na pločicama – na bilo kojem mestu gde ne dopire sunce. To može biti i neko „čudno” mesto kao što je umivaonik u kupatilu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U dvorištu

Pogodno mesto za odmor je još važnije za mačke koje izlaze u dvorište. Moraju imati mesta zastićena od sunca, trebalo bi im obezbediti lak pristup senovitim mestima (hladovini) i svežu vodu na nekoliko mesta. Ako mačka voli da veći deo vremena provodi napolju, ipak bi joj trebalo ograničiti izlazak tokom najtoplijeg dela dana kada su temperature ekstremno visoke.

Osveženje

Jedna od alternativa za dodatno hlađenje u dvorištu, ali i u kući, jeste činija sa zamrznutom vodom – neke mačke će lizati led dok se topi, a i kockice leda u činiji sa vodom mogu biti interesantne za igru. Kvašenje i kupanje mačke nisu baš poželjni načini rashlađivanja, osim za one mace kojima voda nije neprijatno okruženje. Ostale to uglavnom ne vole. Tokom vrućih dana neke mačke ližu svoje krzno većim intenzitetom i tako ga vlaže, pa im isparavanje pomaže da se rashlade. Ponekad se može primetiti da leže otvorenih usta – tako se takođe rashlađuju.

Voda    

Organizam mačke je prilagođen uslovima više spoljašnje temperature, jer ima mogućnost koncentrovanja mokraće, a osećaj žeđi je smanjen tako da maca pije vodu u maloj količini, a iz hrane izvlači maksimum vode. Uglavnom se može smatrati da maksimalna potreba mačke za vodom 45 mililitara po kilogramu telesne težine dnevno, pa bi mačka od četiri kilograma prosečno trebalo da unese oko 150 mililitara vode dnevno.

Međutim, količina vode koju će mačka popiti zavisi pre svega od načina ishrane, a u manjoj meri od spoljašnje temperature. U prirodi, mačke najveću količinu potrebne vode dobijaju iz plena (obično sadrži oko 70% vode), dok se u savremenim uslovima života najčešće hrane industrijskom hranom koja predstavlja ili suvu hranu za mačke sa 8–10% vode ili vlažnu sa 78–84% sadržaja vode.

RepublikaFoto: pixabay.com
"Samo malo da se osvežim..."

Ishrana suvom hranom za mačke zahteva stalni nadzor nad mačjim ponašanjem u vezi sa pijenjem vode, jer je potrebno da gotovo celokupnu potrebu za vodom mačka obezbedi pijenjem. Ako se mačka hrani isključivo vlažnom hranom (konzerva, kesica ili sirova hrana), ona će putem hrane namiriti 2/3 svoje potrebe za vodom.

Fontana

Prema NRC (National Research Council of the National Academies), mački su potrebna dva mililitra vode po gramu suve hrane. Tokom vrućih letnjih meseci, kako god se mačka hranila, dodatna voda je neophodna. Bolje je ponuditi mački vodu na više mesta, kad god je vidite ponuditi joj vodu sa česme, ili sipati svežu vodu u činiju tako da ona to vidi, a možete joj nabaviti i fontanu za vodu. Činije za vodu trebalo bi prazniti i prati svakodnevno, pa i više puta tokom dana. Činija bi trebalo da bude duboka a uska, jer će manja površina posude usporiti isparavanje. Mačke vole svežu i čistu vodu, vodu koja teče. Stavite posude za vodu na senovita, zaštićena mesta u stanu i u dvorištu (ako mačka izlazi napolje). Probajte da ubacite poneku kockicu leda u posudu – nekim mačkama je to izazov, igra, ali i osveženje. Fontana omogućava mački da ima vodu koja stalno cirkuliše, što je nekim macama veoma bitno i podstiče ih da unose više tečnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mačke leti jedu manje...

Hrana

Mačka manje jede leti, jer joj je potrebno manje energije radi održavanja telesne temperature. Studija iz 2014. godine je pokazala da najveći broj mačaka jede 15% manje hrane tokom letnjih meseci u odnosu na zimu. Isti slučaj je i sa kućnim mačkama, odnosno mačkama koje su u zatvorenom prostoru izložene manjim oscilacijama temperature. Hranu nije potrebno posebno menjati u odnosu na uobičajen način ishrane, eventualno će mačka više jesti vlažnu hranu i obroci će joj biti manji, i ponekad će jesti u kasnijim večernjim satima, jer tokom leta mace više spavaju, naročito tokom dana.

Dlaka

Ono što možemo smatrati promenom u ishrani jeste hrana sa dodatkom biljnih vlakana ili dodatak malta (žitarica). U uslovima povišene spoljašnje temperature, mačka se više liže i tako unosi više dlake u digestivni sistem, pa bi trebalo dodatno obratiti pažnju na to da mačka ima pristup mačjoj travi, ili joj treba u ishranu dodati malt pastu, odnosno različite oblike poslastica sa maltom ili hranu sa biljnim vlaknima. Ovi dodaci ishrani su inače potrebni kako bi se dlaka nakupljena u digestivnom sistemu izbacila napolje putem stolice.

Atmosfera u domu

Neke mačke glasno i intenzivno izražavaju osećaj neprijatnosti – ne mjauču samo kada traže hranu. Ako mačka neprestano mjauče u određeno doba dana, a isključeni su drugi razlozi, može se posumnjati i na previsoku sobnu temperaturu, ili čak pre na odsustvo cirkulacije vazduha. Mačke instinktivno kompenzuju temperaturnu nelagodnost biranjem hladnijeg prostora. Tokom leta se može primetiti da mačka traži senke i klimatizovane sobe, ležeći na golom podu ili na stolici ili polici. Njen položaj tela može pokazati kako se oseća – ako joj je vruće, ona će se raširiti, izlažući što više svog tela vazduhu.

Gruming

Krzno mačke je njen izolator i njegov izgled i gustina, kao i vrsta dlake, zavise od sezonskih promena. Bez obzira na to što današnje mačke u velikom broju žive u zatvorenom kućnom prostoru, njihov organizam prati promene u spoljašnjoj sredini. Naravno, na krznu mačaka koje izlaze u dvorište ili onih koje žive isključivo napolju više ćemo primetiti sezonske promene. U našim klimatskim uslovima, početkom proleća mačka počinje da menja krzno, više se linja i raste joj letnja dlaka – tanja i ređa. Promenu dlake, u stvari prilagođavanje, trebalo bi podstaći redovnim četkanjem, a to je naročito važno kod dugodlakih mačaka. Šišanje i proređivanje dlake nije neophodno, osim u slučaju kada se dlaka ućeba. Zbog intenzivnijeg linjanja mačka se više liže, tako da može progutati veću količinu dlake, što za rezultat ima češće stvaranje kuglica od dlake u digestivnom sistemu, a samim tim se može desiti i da mačka odbija hranu i povraća.

 "Letnji" zdravstveni problemi

* Zatvoreni, pregrejani prostori bez cirkulacije vazduha mogu biti razlog za toplotni udar. Ubrzano disanje, pojačana sekrecija, tamne, crvene desni i jezik, uznemirenost i slabost znaci su da se mačka pregrejala i da je možda doživela toplotni udar. Opasnost je velika jer mačka može imati i nervne simptome i kolabirati.

* Mačke vole da se sunčaju, pa postoji mogućnost i da dobiju opekotine od sunca. Godine izlaganja suncu mogu kod belih i svetlih mačaka dovesti do kancerogenih promena kože na vrhovima ušnih školjki. Rani znaci su zapaljenje i pojava krasti, a osim na ušima, isti simptomi se mogu pojaviti i na nosnoj pečurci . Jedno od rešenja je da se koristi odgovarajuća zaštitna krema. Ako primetite bilo kakve slične promene na ušima ili nosu, trebalo bi se što pre konsultovati s veterinarom.

* Ako mačka ima srčanih problema ili je veoma stara, povišena temperatura joj može izazvati dodatni stres. Ako mačka dahće, a one to uobičajeno ne rade, obično postoji ozbiljan problem koji zahteva kontrolu veterinara.

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Foto: Ilustracija

* Mehanizmi adaptacije mačke na visoku spoljašnju temperaturu su smanjen volumen urina i produženo zadržavanje malih količina urina u urinarnom traktu, a to su primarni uslovi za razvoj struvitne urolitijaze, odnosno nakupljanja kamenca u donjim partijama urinarnog trakta. Ishrana suvom industrijskom hranom, u kombinaciji sa visokom spoljašnjom temperaturom, može dovesti do nedovoljnog unosa vode i aktiviranja adaptacionog mehanizma koji ima zadatak da sačuva unutrašnju ravnotežu vode, pa kod mačaka sklonih nakupljanju mokraćnog kamenca dugo trajanje ovakvog stanja može dovesti do razvoja urolitijaze – nakupljanja mokraćnog kamenca.

Dehidratacija

Kada mačka ne unosi dovoljno tečnosti, a to se dešava kada ne pije dovoljno vode i jede samo suvu hranu, ona može dehidrirati. Tokom letnjih meseci, veća je verovatnoća da se to desiti. Normalna hidratacija je važna za mačke jer im pomaže u održavanju normalne telesne temperature, održava pravilnu cirkulaciju i uklanja otpadne proizvode. Gruba procena da li je mačka dehidrirana podrazumeva da je vlasnik pregleda:

⦁ desni mačke – ako su desni mačke lepljive, to može biti prvi znak dehidratacije;

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

⦁ elastičnost kože – kod dobro hidrirane mačke, koža bi trebalo vrlo brzo (odmah) da se vrati na svoje mesto nakon što je blago povučete nagore. Ako se to ne dešava, moglo bi se posumnjati na dehidrataciju;

⦁ oči mačke – upale, suve oči mogu ukazati na visok stepen dehidratacije;

⦁ šape mačke – ako su hladne, i to može biti znak dehidracije.

*Ako se sumnja na bilo kakav zdravstveni problem ili dehidrataciju, potrebno je što pre se konsultovati sa veterinarom.

Savet plus

Veoma je važno osigurati da mačka ima dovoljno izvora vode (dovoljno tečnosti), bilo da je to dodata voda u vlažnoj hrani ili hladna mesna supa. Takođe je potrebno mačkama u zatvorenom prostoru obezbediti dovoljno toaleta, naročito ako ima više mačaka u domaćinstvu, i redovno ih čistiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hranjenje tokom leta

* Obrok ne bi trebalo ostavljati dugo u činiji, čak ni suvu hranu

* Posle pola sata trebalo bi skloniti nepojedenu hranu, a vlažnu hranu je poželjno i brže skloniti na visokim temperaturama, jer postoji verovatnoća kvarenja hrane, a i različiti insekti za 30–45 minuta počnu da se skupljaju oko nje

* Za mačke koje se hrane u dvorištu postoje posude za hranu koje sprečavaju mrave da im "napadnu" – one imaju ivice uzdignute od podloge.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading