Kako da prekinete svađu dva psa?

Autor: paszavas.com

Lifestyle

26.08.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šetate parkom dok vaš pas trčkara oko vas. Iznenada, na njega se ustremi lokalni kavgadžija, krupniji, dominantniji i agresivniji. Šta da radite? Da li da ih razdvojite ili pustite psa da se čeliči i sam rešava problem? I kako uopšte da ih razdvojite a da budete sigurni da i sami nećete nastradati.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo nekoliko saveta:

Procenite situaciju

Nisu sve tuče pasa iste. U većini slučajeva reč je o bezazlenom koškanju u kom niko neće biti povređen i nema potrebe da intervenišete. Kao sa ljudima koji se psuju i gurkaju, bez namere da jedan drugog ozbiljno povrede. Međutim, ima situacija kad morate da reagujete da vaš pas ne bi bio ozbiljno, možda čak i fatalno povređen.

Nekada je teško ispravno proceniti situaciju, ali postoje par pravila kojih bi trebalo da se držite.

Ukoliko znate da je jedan od pasa i ranije bio agresivan i nanosio povrede drugim životinjama, što pre prekinite sukob.

 

Ako su se posvađala dva psa ekstremno različite veličine, trebalo bi da ih razdvojite da mališa ne bi izvukao deblji kraj.
Svaka kavga u koju je uključen pas koji pripada nekoj od rasa odgajanih za borbe treba da bude odmah prekinuta.

Izbegavajte rizik

Svaki metod koji vam omogućava da prekinete borbu, a da ostanete dovoljno daleko od čeljusti dobar je i bezbedan. Idealno je ako možete da dohvatite povodac i razdvojite pse. Ako je pas ugrizao i drži protivnika, sačekajte da na trenutak popusti ugriz i onda brzo povucite. Možete pokušati i da sukobljene pse polijete hladnom vodom, što će ih šokirati i naterati da zaborave na bitku. Naravno, pod uslovom da imate vode u blizini. U suprotnom, možete pokušati da ih na neki drugi način prepadnete i razdvojite, prenosi portal Paszavas.

Što ste bliže čeljustima, povećava se rizik da se povredite. Ipak, ako nema drugog načina, možete pokušati da između sukobljenih pasa postavite neki objekat. Nekad čak i parče kartona može da vam ostavi dovoljno vremena da ih zgrabite za povodac i razdvojite. Ako nisu na povocu, možete pokušati da ih zgrabite za zadnje noge i odvučete, vodeći računa da se ne okrenu naglo i svoj bes iskale na vama.

 

Najrizičniji potez je pokušaj da psa zgrabite za ogrlicu. Ako je zagrizao suparnika, možete mu malo uvrnuti ogrlicu, na trenutak smanjiti dotok vazduha i tako ga naterati da otvori čeljust. Nekada je jedini i veoma rizičan način da prekinete sukob da psu gurnete kratak štap u čeljust i vučete ga i gurate sve dok ga ne primorate da popusti ugriz.

Preventivno ponašanje

Pojedini vlasnici otkrili su da limenka može odlično da posluži u otkazivanju započetog napada. Ukoliko je vaš pas kavgadžija, ili znate da u parku gde ga izvodite postoji neki ker sa kojim se ne „miriše“, u limenku nekog pića nagurajte male metalne delove, a zvuk koji nastaje kad se ona protrese deluje kao odličan alat za korekciju ponašanja. Ako naiđete na psa koji je na vaš glas već iskesio zube, limenku bacite pred njega i to bi trebalo da bude sasvim dovoljno da taj agresivac odustane od takvog ponašanja. Ipak, najsigurnije rešenje za prevenciju uličnog obračuna jeste i ono najjednostavnije: držite vašeg psa na uzici kako bi vam uvek bio na dohvat ruke i onda problema neće biti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading