Mačke ne grebu bilo koji nameštaj: Saznajte koje garniture neće "napadati"!

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

23.06.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovali ili ne, ali mačke neće grebati bilo koji nameštaj u domu. Caka je u materijalu, i pronašli smo način kako da ih nadmudrite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako mačka još dok je maleno mače ušeta u vaš život i životni prostor, i od prvog trenutka je upoznate s grebalicom, ona će najverovatnije izrasti u mačku koja svojim kandžicama nikada neće uništavati vaš nameštaj. Međutim, ima mnogo vlasnika koji udome stariju mačku, ili se neke mace jednostavno nikada ne nauče lepom ponašanju pa uživaju da vam grebu sve po kući. Ipak, postoji način da ih nadmudrite - caka je u materijalu od kojeg je napravljen nameštaj. Prema pisanju popularnog američkog portala Catster, koji je u pomoć pozvao nekoliko dizajnera nameštaja, postoje materijali koji su mezimcima potpuno neprimamljivi. Prenosimo vam njihove zaključke.

Materijal

Najveći broj dizajnera koji su bili sagovornici u ovom mini-istraživanju saglasan je da nameštaj prekriven glatkim materijalima, poput sjajnog štofa, i koji ima drvene ili metalne delove (nogare i naslone) neće biti interesantan mačkama.

- Kada je reč o materijalu, odaberite nameštaj od prevrnute ili sjajne kože, jer iako se čini da ga mačke vole, ovi materijali uopšte nisu zgodni za zarivanje kandžica - kaže Šon Džuneja, suosnivač dizajnerske kuće Decor Aid.

- Izbegavajte čvornovate materijale poput tvida, koji mogu fino da se čupkaju. Takođe, i uklanjanje dlaka sa ovakve vrste materijala je veoma teško i naporno. Ima mačaka koje "napadaju" i drvo, pa ako je i vaša takva, birajte krevete i fotelje sa skrivenim nogarama.

Ne, nikako

Prema rečima američkih dizajnera, najgori materijali su već pomenuti tvid, zatim pliš, vuna, svila, lan, jer su mačkama neodoljivi zbog vlakana koje mogu iz njih da izvlače. Kao poželjan se, s druge strane, preporučuje i mikrofiber. Dizajneri su dali savete i u vezi sa tepisima, pa su tako istakli da su vuneni, gusti tepisi ili oni moderni "čupavi" prava poslastica za vaše mačke. Zato bi trebalo da birate one tanje i bez teksture.

Savet

Međutim, svaka mačka je drugačija, te će neke biti lude za kožom, dok će druge potpuno ignorisati komade nameštaja od tvida. Zato je najbolji savet da svojim ljubimcima obezbedite dovoljno grebalica u domu i da se s njima igrate svakog dana i tako im skrenete šape s nameštaja. Kada znaju da imaju svoju zanimaciju, trebalo bi da naš nameštaj ostave na miru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading