Koze vole nasmejane ljude: Radije prilaze veselom, nego ljutitom licu

Autor: b92

Lifestyle

06.06.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ranije se znalo da koze reaguju na govor tela ljudi, ali se ispostavilo da su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica.

RepublikaFoto: facebook.com/Zoološki vrt grada Beograda
Foto: Ilustracija

Duže gledaju i radije prilaze fotografiji nasmejanog nego ljutitog čovek. Ne umeju one samo da mekeću, daju mleko i jariće, koze su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazalo je da ove krznene životinje više vole nasmejana od ljutitih lica, a jedan od učesnika studije, biolog Kristijan Navrot, s londonskog Univerziteta, izjavio je da se odranije znalo da koze reaguju na govor tela ljudi, ali da nisu znali da umeju i da razlikuju facijalne ekspresije.

Tim stručnjaka proučavao je reakciju 20 koza u trenutku kada su im pokazane fotografije iste osobe s različitim ekspresijama lica, ljutitim i zadovoljnim. Ovi meketavci pre su prilazili fotografijama s nasmejanim licem, pa su ih i dodirivali njuškom. „U nasmešena lica koze su gledale 1,4 sekunde, a u ljutita samo 0,9 sekunde“, rekao je Navrot, zaključujući da su ove životinje provele 50 odsto više vremena u interakciji s veselim licima ljudi.

Koze i konji su pripitomljeni zbog saradnje s ljudima u različitim područjima života, poput lova, zaštite, selidbi, pa se smatra da je percepcija izraza ljudskih lica najverovatnije posledica prilagođavanja ove dve vrste na interakciju, otkrilo je ovo istraživanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading