(FOTO) Dobrila vraćena u Srbiju: Evo kako je dočekana zaštićena vrsta ptice na beogradskom aerodromu

Autor:

Lifestyle

13.04.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženka beloglavog supa, poznatija kao Dobrila, koja se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a zimus zalutala na jug Turske, gde je pronađena iznemogla i promrzla, juče je avionom vraćena u Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Dobrila stigla u Srbiju

Dobrilu je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, a ona je iz aviona izneta u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu.

Do kraja dana ona će biti doprimeljena u Specijalni rezervat prirode "Uvac".

Dobrilu su na aerodromu dočekli ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Trivan je rekao da dve prijateljske zemlje, Srbija i Turska, imaju dobre političke i ekonomske odnose, a da bi Dobrila mogla biti početak saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Kako je naveo, zaštita prirode ne poznaje granice.

- Ovo je primer da dve prijateljske zemlje mogu da učine nešto dobro za zaštitu životne sredine. Za nas je ovo važan trenutak - izjavio je Trivan.

Prema njegovim rečima, za Dobrilu je bilo najbitnije da čitav put prođe u najboljem mogućem komforu i zahvalio je ambasadoru Turske i turskoj avio-kompaniji što su to omogućili.

- Želja je bila da je vratimo i da ona bude dobro. Međutim, ukoliko se bude ponovo dogodilo da ona negde odleti, to bi moglo da znači da je nešto vuče tamo i da se možda zaljubila. Ako je reč o ljubavi, onda treba da ostane tamo gde se ljubav dogodila' - rekao je Trivan.

Orintolog Saša Marinković je istakao da ovo nije prvi slučaj vraćanja ptice iz Turske i da je, od kada se one markiraju, prepoznato da upravo mlade ptice često lete u Tursku, Siriju, Grčku... Kaže da je ptica koja je najdalje odletela prešla 3.450 kilometara i da je završila u Jemenu.

Retka vrsta ptice

Beloglavi sup je veoma retka ptica koja pripada zaštićenoj vrsti. Dobrila se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a ime je dobila prilikom markiranja zbog svoje mirnoće i umiljatosti. 

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

U decembru prošle godine pronađena je bez snage na jugu Turske i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala.

Marinković je u šali rekao da ptice koje odu u Tursku dobiju prefiks ''Hadži'', tako da na Uvcu danas postoje Hadži-Jovan i Hadži- Pavle.

Na konferenciji je rečeno da je pre 10 godina na isti način vraćen beloglavi sup iz Varšave koji se zove Uroš Nejaki, a kako je i dan-danas na Uvcu dobio je nadimak Dušan Silni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading